3min

Sam Altman neemt zijn positie binnen de raad van bestuur van OpenAI terug in. Deze stap betekent meteen ook dat het onderzoek rondom het eerdere ontslag van Altman tot een einde is gekomen.

Het onderzoek is duidelijk over de reden tot ontslag voor Altman bij OpenAI, dat was volledig te wijten aan een vertrouwensbreuk met de vorige raad van bestuur. Altman kreeg in november 2023 uit zijn rol als CEO van OpenAI gezet en diende het bedrijf onmiddellijk te verlaten. Het nieuws kwam onverwacht en er werd vanuit het bedrijf niet veel duidelijkheid geschept over de reden van ontslag. Er werd alleen vermeld dat Altman niet eerlijk zou zijn geweest tegenover het bestuur, wat het werk van deze mensen belemmerde.

Eerdere terugkeer niet mogelijk

Binnen de vijf dagen keerde Altman terug als CEO. Dit was het gevolg van verschillende zaken: het personeel van OpenAI keerde zich tegen het ontslag, net als de CEO van Microsoft en tot slot ook door de medeoprichter Ilya Sutskever die tevens het ontslag mede veroorzaakte.

Tip! Een uitgebreid verslag over de omstandigheden die ertoe leidden dat Altman terugkeerde als CEO, vind je in dit artikel: ‘Bestuur OpenAI staat schaakmat; Altman moet CEO-rol terugkrijgen’

Na de terugkeer van de CEO van OpenAI werd een onderzoek opgezet naar de reden van ontslag. Daar leidde de korte duur van het ontslag toe. Het onderzoek besluit nu dat de vertrouwensbreuk werkelijk de aanleiding was. “Het ontslag was geen noodzaak als gevolg van het gedrag van de CEO. Het ontslag had niets te maken met zorgen over productveiligheid, over de snelheid waarmee OpenAI zich ontwikkelt of met de financiële rekeningen”, zegt het onderzoek. Het onderzoek spreekt op die manier de geruchten tegen dat Altman een doorbraak naar artificial general intelligence (AGI) niet zou hebben gedeeld met het bestuur. AGI is technologie met eenzelfde intelligentieniveau als mensen. Over de concrete reden voor het ontslag van Altman schept het onderzoek niet veel duidelijkheid.

Bestuur krijgt meer leden

Het afsluiten van het onderzoek maakt ook een terugkeer van Atman in de raad van bestuur mogelijk. Eerder voegde deze raad al drie nieuwe leden toe: Bret Taylor, Larry Summers en Adam D’Angelo. Nu vindt er opnieuw een uitbreiding plaats. Sue Desmond-Hellman (voormalig CEO van de Bill & Melinda Gates Foundation), Nicole Seligman (voormalig uitvoerend directeur bij Sony) en Fidji Simo (CEO van Instacart), komen erbij. Volgens OpenAI kunnen zij hun ervaring in het leiden van globale organisaties goed inzetten.

Met de uitbreiding van het aantal leden van de raad van bestuur, krijgt het bedrijf meer ademruimte om nieuwe commissies op te zetten. Er wordt specifiek gesproken over het opzetten van een Missie & Strategie-commissie die zich moet concentreren op het voortbouwen van de kernmissie van OpenAI. Die kernmissie ligt onder kritiek van Elon Musk, mede-oprichter van OpenAI, maar tegenwoordig voornamelijk bekend van het social mediaplatform X, Tesla en SpaceX. Volgens Musk stellen OpenAI en Altman de winst boven het bevorderen van de mensheid, terwijl het bedrijf als non-profit-organisatie werd gesticht. Een rechtszaak moet daar meer duidelijkheid over brengen.

Lees ook: OpenAI verzet zich tegen aantijgingen Musk en onthult e-mails