3min

Zojuist heeft de CEO van Microsoft, Satya Nadella, op X bekendgemaakt dat de twee oprichters van OpenAI bij Microsoft in dienst komen om een nieuw geavanceerd AI onderzoeksteam te gaan leiden. Daarmee krijgt de hele soap rondom OpenAI ineens een hele andere wending.

De rookpluimen in de raad van bestuur van OpenAI moeten nog verdwijnen, maar reken er maar op dat hier nog lang over nagepraat gaat worden. Wat er nu precies gebeurd is bij OpenAI, is nog niet helemaal duidelijk. Echter lijkt het een ordinaire machtsstrijd te zijn geweest, waarbij medeoprichter Ilya Sutskever een coup heeft gepleegd op zijn medeoprichters Sam Altman en Greg Brockman.

Lees ook: OpenAI zet CEO Sam Altman op straat, CTO Murati is nu interim CEO

Sutskever is hoofdonderzoeker bij OpenAI en heeft samen met de raad van bestuur Altman als CEO ontslagen en vervolgens Brockman afgezet als lid en voorzitter van de raad van bestuur. Dit gebeurde op vrijdagmiddag. Brockman trok vervolgens zelf zijn conclusie: hij verklaarde zich direct solidair met Altman en stapte ook op. Investeerders in OpenAI en menig lid van het AI-onderzoeksteam verklaarden op zaterdag achter Altman te staan, waarmee de soap een vervolg kreeg. Er werd flink wat druk uitgeoefend op de raad van bestuur om Altman zijn positie terug te geven.

Uiteindelijk zou Altman zelfs nog op kantoor zijn geweest bij OpenAI op zondag, om daar te praten met het bestuur; ook Microsoft zal zich hierin ongetwijfeld gemengd hebben als grootste investeerder. Naar verluidt zou Altman enkel terugkeren als Sutskever zou vertrekken. Die weigerde, waardoor Altman niet is teruggekeerd. Vervolgens is de raad van bestuur afgetreden en is er nu een nieuw bewind met als voorzitter Sutskever. Daarmee is er van een terugkeer nu zeker geen sprake meer.

Altman en Brockman naar Microsoft

Microsoft zal ongetwijfeld niet blij zijn met deze ontwikkelingen, evenals de andere investeerders. De CEO van Microsoft, Satya Nadella, heeft in elk geval snel gehandeld door beide medeoprichters van OpenAI aan boord te halen en ze de mogelijkheid te geven een nieuw AI-onderzoeksteam op te bouwen en te leiden bij Microsoft. Nadella zegt ook dat ze er naar uitkijken om snel te schakelen om Altman en Brockman te voorzien van de middelen die nodig zijn om succesvol te zijn.

Daarma is de rust allesbehalve terug bij OpenAI. Veel AI-onderzoekers verklaarde op zaterdag al achter Altman te staan. Nu Altman en Brockman een nieuw onderzoeksteam bij Microsoft gaan leiden, is de kans groot dat ze nog wel wat AI-onderzoekers kunnen gebruiken. We voorzien dan ook een uittocht van mensen bij OpenAI richting Microsoft. Daarnaast zullen bedrijven als Amazon, Google en Salesforce er ook geen bezwaar tegen hebben als AI-onderzoekers bij hun solliciteren.

Wat blijft er over van OpenAI?

De grote vraag gaat zijn wat er overblijft van OpenAI. Satya Nadella heeft laten weten dat Microsoft zich blijft inzetten voor de partnership met OpenAI en ze vertrouwen hebben in de roadmap die er ligt. Verder kijkt Nadella er naar uit om de nieuwe raad van bestuur en de nieuwe interim CEO, Emmett Shear, te leren kennen en met ze te werken. Of die samenwerking ook echt nog zo rooskleurig is nu Altman en Brockman bij Microsoft aan de slag gaan, valt natuurlijk nog te bezien.