2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een team van programmeurs die eerder bij McAfee hebben gewerkt hebben een manier gevonden om de strenge P2P wetten te omzeilen. Met hun programma, Mercora, kan je liedjes delen zonder dat anderen ze echt downloaden. Deze manier van dalen noemt het bedrijf "P2P radio".

Naast het delen van muziek kan je met het programma ook chatten en een foto catalogus maken. Toch blijft het belangrijkste het delen van muziek. Het programma zal jouw muziek bestanden uitzenden. Andere Mercora gebruikers kunnen dan jouw muziek luisteren.

Het uitzenden is legaal, omdat het bedrijf een niet-interactieve digitale audio uitzendt licentie heeft gekocht. Het Digital Millennium Copyright Act (DMCA) bevestigd dat het legaal is. Door deze niet-interactieve licentie moet er wel aan een aantal uitzendregels worden gehouden. Er mag op geen enkele manier worden meegedeeld hoe de muziek heet die wordt gedraaid. Er mag niet worden gezegd wanneer welke muziek wordt gedraaid. En er mogen geen liedjes worden aangevraagd. Worden deze regels opgevolgd dan is het uitzenden van de muziek gewoon legaal. Toch benadrukt Mercora in hun Terms & Conditions dat de uitgezonden liedjes alleen van eigen cd’s mogen zijn geript, of legaal gekocht via het internet.

Alhoewel het dus allemaal legaal moet zijn is het team achter het programma heel vaag over wie ze zijn. Ze vermeldden wel dat ze een "uitvoerend en technisch team dat voorheen heeft meegeholpen aan het bouwen van bedrijven als Netscape en McAfee.com" zijn. Ook contact kan slechts via een emailformulier plaatsvinden.

Daarnaast is het ook onduidelijk hoe Mercora geld op moet brengen. Het bedrijf belooft "geen ad-aware, spyware, of andere gluiperige truckjes van ons". Mercora moet minstens 500 dollar per jaar kwijt zijn aan de licenties voor het digitaal uitzenden van muziek. Maar zonder advertenties en zonder dat er betaald moet worden voor de software of het gebruik ervan is het niet duidelijk waar ze het geld vandaan halen. Dat geld lijkt te komen van Napster dat volgens sommigen achter dit initiatief zit.

Hoelang de RIAA dit toelaat en geen nieuwe wetten aanvraagt tegen dit fenomeen weet natuurlijk niemand. Maar velen betwijfelen of dit lang legaal zal blijven.