2min

BlackBerry heeft een patentzaak aangespannen tegen Facebook, en zijn apps WhatsApp en Instagram. Naar verluidt heeft Facebook technologie en functies van BlackBerry Messenger gekopieerd. Om die reden eist BlackBerry dan ook een flinke schadevergoeding.

Dat meldt persbureau Reuters vandaag op basis van gesprekken met BlackBerry. Dat heeft afgelopen dinsdag de nodige documenten ingediend bij de Amerikaanse rechter. De afgelopen tijd heeft BlackBerry vaker met succes dit soort zaken gevoerd.

De aanklacht

“De verdediging heeft mobiele berichtenapplicaties gebouwd, die gebruik maken van innovaties van BlackBerry, waaronder een aantal van de innovatieve beveiligingsfuncties en functies rond de gebruiksinterface”, schrijft BlackBerry in de aanklacht. De rechtszaak volgt volgens woordvoerder Sarah McKinney na jaren van onderhandelingen met Facebook.

“Het is de taak van elke CEO om de eigendommen van aandeelhouders en intellectuele eigendommen te beschermen”, lichtte ze desgevraagd toe. Sommige critici stellen dat CEO John Chen het nu beleid heeft gemaakt bij het bedrijf om geld te verdienen met patentzaken, maar volgens McKinney is niets minder waar.

Facebook is kritisch op de aanklacht. Advocaat Paul Grewal stelt het volgende: “De zaak van BlackBerry laat de deplorabele toestand van de markt van berichtenapps zien. Nu BlackBerry niet langer probeert te innoveren, wil het simpelweg geld verdienen aan de innovaties van anderen.”

Weinig verrassend

Toch is het niet heel verbazingwekkend dat BlackBerry deze zaak gelanceerd heeft. Het bedrijf heeft wereldwijd maar liefst 40.000 patenten rond technologie, die betrekking heeft tot besturingssystemen, netwerkinterfaces, berichten, auto’s, draadloze communicatie en veel meer.

Daaromtrent spant het veel zaken aan. In februari 2017 lanceerde BlackBerry nog een zaak tegen Nokia rond inbreuk op 3G en 4G-patenten. Daar kijkt een Amerikaanse rechter nog naar. Maar afgerond is bijvoorbeeld een zaak waarbij Qualcomm maar liefst 940 miljoen dollar moest betalen aan BlackBerry voor achterstallige licentiebetalingen.