1 min

Op KubeCon 2021 kondigt Dell Technologies de beschikbaarheid van Dell EMC Container Storage Modules (CSM) aan. De modules maken Dell EMC-oplossingen als PowerMax, PowerStore en PowerFlex beter inzetbaar als opslagbasis voor industriële Kubernetes-omgevingen.

De nieuwe Dell EMC Container Storage Modules zijn verkrijgbaar via GitHub. De suite dient als uitbreiding van de Container Storage Interface (CSI) drivers waarmee de opslag van de meeste hedendaagse Kubernetes-omgevingen wordt gereguleerd.

CSI biedt een basisprotocol voor het beheren van volumes en snapshots van Kubernetes-omgevingen. Storageproviders passen dit basisprotocol aan om toegespitste drivers te leveren die aansluiten op de hardware en processen waaruit hun dienstverlening bestaat.

Ook Dell EMC heeft een merkeigen CSI driver, maar is ogenschijnlijk ontevreden met de aansluiting die het protocol op haar storagetechnologie biedt. Vandaar zien Dell EMC Container Storage Modules het daglicht.

Merkeigen aanvulling van CSI

CSM moet aanvullen waar CSI ontbreekt. Met de introductie hoopt Dell EMC haar klanten beter in staat te stellen om de data van Kubernetes-omgevingen in verschillende datacenters te dupliceren, veiligheid te bevorderen met role-based access control en calamiteiten effectiever te voorkomen en herstellen.

Daarnaast opent CSM de deuren voor een efficiënter gebruik van Dell EMC-diensten voor de storagen van Kubernetes-omgevingen. De modules injecteren Kubernetes met de code die benodigd is om aan te sluiten op PowerMax (NVMe storage), PowerStore (flash storage), PowerScale (NAS), PowerFlex (software-defined storage) en Unity XT (flash en hybrid storage).

Tip: Dell Technologies omarmt NVMe/TCP-protocol