2min

Tags in dit artikel

,

Uit eigen onderzoek van de Volkskrant is gebleken dat particulieren op grote schaal via advertentiesites als Marktplaats.nl zware slaap- en kalmeringsmiddelen aanbieden. Die worden zonder tussenkomst van een arts verkocht, wat bij verkeerd gebruik fatale gevolgen kan hebben.

Vanwege de verslavende werking van de middelen vallen deze onder de opiumwet. Handelaren overtreden echter ook de geneesmiddelenwet waarin staat dat consumenten geen medicijnen mogen verkopen. De Volkskrant traceerde in een week tijd tientallen handelaren die soms grote hoeveelheden diazepam (valium) en oxazepam (seresta) aanbieden van bekende merken als Roche en Katwijk Farma.

Volgens de krant konden de middelen na kort contact via mail of de telefoon al worden afgehaald of verzonden. Sommige handelaren verkochten ‘vanwege de grote belangstelling’ alleen minimaal honderd tot honderdvijftig pillen per klant.

Hoewel de Inspectie voor de Gezondheidszorg de advertentiesites vorig jaar nog verzocht de controle op medicijnen te verscherpen en de verkoop hiervan te weren, is de controle inmiddels weer verslapt, zo bleek wel uit de constateringen van de Volkskrant. De Inspectie mag zelf geen valse aankopen doen om de handelaren te traceren en staat daardoor met lege handen.

Ook traceringen in opdracht van bestaande farmaceutische bedrijven lopen op niets uit. Een onderzoek in opdracht van Roche, fabrikant van valium, tegen de website rochevalium.org strandde in Panama, waardoor de handelaar nog altijd vrij spel heeft. Het internetaanbod van slaap- en kalmeringspillen is aanlokkelijk voor patiënten die de medicijnen niet (meer) van hun eigen arts krijgen. Huisartsen worden geacht het gebruik van de middelen terug te dringen. Ook in het partycircuit zijn de zogeheten ‘pammetjes’ populair, bijvoorbeeld als slaapmiddel na een feestnacht vol opwekkende drugs.

Volgens de Volkskrant lijkt dit alles het onbedoelde effect van de nieuwe geneesmiddelenwet, die stelt dat artsen via het internet geen recepten mogen uitschrijven aan patiënten die zij niet kennen. De krant meldt dat zij vorig jaar nog moeiteloos het opiaat lorazepam via de site dokteronline kon bestellen, maar dat dit tegenwoordig door de geneesmiddelenwet niet meer mogelijk is. Ook stopten na invoering van de wet vijf kleinere medicijnensites, maar nog altijd worden door de grote spelers de regels op grote schaal ontdoken. Waaronder de erectiepillensite van de firma Netpharm en opnieuw dokteronline. Dokteronline.nl zegt te werken met anonieme buitenlandse artsen die niet aan de Nederlandse wet hoeven te voldoen.

De levering van de medicijnen van dokteronline.nl geschiedt echter via de Rotterdamse Binnenweg Apotheek. Volgens overkoepelende apothekersorganisatie KNMP overtreedt de apotheek de wet en is er sprake van onverantwoorde zorg. De apotheker weigert echter de naam van de betrokken artsen te noemen. De KNMP noemt het ‘schandalig’.