Volgens insiders overwegen meerdere organisaties een overnamebod op Twitter, waaronder Apollo Global Management en Thoma Bravo. Eerder introduceerde het bestuur van Twitter een maatregel om de overname van Elon Musk tegen te werken.

Insiders vertelden tegen Wall Street Journal dat acquisitiebedrijf Apollo Global Management een bod overweegt voor de aankoop van Twitter. Reuters vernam dat ook private-equitybedrijf Thoma Bravo een plan samenstelt.

Twitter en Elon Musk

Op 13 april bood Elon Musk 43 miljard dollar voor de overname van Twitter. De Tesla-topman beschikt op dit moment over 9 procent van alle aandelen. Musk benaderde het bestuur om de aankoop van alle overige aandelen te overleggen. De aanpak staat bekend als een ‘friendly takeover’, waarbij de aandelen van een organisatie in overleg met directieleden en aandeelhouders worden opgekocht. Het bestuur van Twitter wilde er niets van weten. Op 15 april introduceerde de directie een maatregel die ervoor zorgt dat het aandeel van Musk nauwelijks tot niet kan worden uitgebreid, ook wel bekend als ‘gifpil’.

De maatregel werkt als volgt. Vanaf het moment dat een enkele aandeelhouder 15 procent van alle aandelen opslokt, krijgt elke andere aandeelhouder een fikse korting op de aankoop van aandelen. De korting motiveert anderen om aandelen te kopen, waardoor het aandeel van een enkele aandeelhouder verwaterd. Musk wordt niet genoemd, maar de maatregel is overduidelijk op hem gericht.

In principe kan het huidige bestuur Musk blijven tegenwerken. Aandeelhouders kunnen ervoor kiezen om een meerderheid te vormen en het bestuur weg te stemmen. Daar is op dit moment geen sprake van. Musk schrijft regelmatig op Twitter om medeaandeelhouders op te joelen.

Voorstanders van de overname beweren dat de directie het plan tegenwerkt om hun salarissen te behouden. Tegenstanders vinden dat tegengas in het voordeel van aandeelhouders kan uitpakken. Al Waleed bin Talal, Saudische prins en medeaandeelhouder, zei dat het bod van Musk “niet dichtbij de intrinsieke waarde van Twitter komt”. De aandeelprijs van Twitter steeg in de afgelopen vijf dagen met meer dan 5 procent.