De waardering van 20 miljard Amerikaanse dollar ligt ver verwijderd van de 44 miljard dollar die Musk betaalde om Twitter over te nemen. Zou hij al spijt hebben van zijn aankoop?
Elon Musk denkt dat Twitter nu ongeveer 20 miljard dollar (18,5 miljard euro) waard is. Dit blijkt uit een e-mail die hij vrijdag naar de werknemers van het bedrijf stuurde. Het is een aanzienlijke daling ten opzichte van de 44 miljard dollar (41 miljard euro) die Musk in oktober betaalde om het sociale netwerk te kopen. De e-mail bood de werknemers van Twitter aandelenpakketten aan, tegen een waardering van net geen 20 miljard dollar.
In zijn communiqué “waarschuwde Musk de werknemers dat Twitter in een precaire financiële positie zat en op een gegeven moment vier maanden verwijderd was van het opraken van financiële middelen”. “Twitter wordt snel hervormd”, schreef Musk daarna verder. Daarna beschreef hij het platform als “een omgekeerde start-up.” Overigens is Musk ervan overtuigd dat het platform over enkele jaren zo’n 240 miljard dollar waard zal zijn, ongeveer zes keer wat hij ervoor betaalde. De grote vraag is natuurlijk lukt hem dat?
De waarde van Twitter is zeker gedaald sinds de overname. Musk is aan de slag gegaan met “drastische hervormingen“. In oktober werd Twitter overgenomen en was het niet langer een publiek maar een privaat bedrijf. Dat betekent ook dat Twitter niet langer verplicht is om transparantie te geven over zijn financiën, of dat het verantwoording moet afleggen aan aandeelhouers. Het heeft Musk er overigens niet van weerhouden openbare verklaringen af te leggen over de bedrijfsvoering van Twitter. Verklaringen die aangeven dat het bedrijf inkomsten verloor. Adverteerders zouden het platform ontvluchten als gevolg van zijn overname. Op een gegeven moment suggereerde Musk zelfs publiekelijk dat Twitter failliet dreigde te gaan.
Een privé aandelenplan voor werknemers
Volgens de e-mail van Musk over het nieuwe aandelencompensatieprogramma zullen Twitter-werknemers aandelen ontvangen of te kopen in X Corporation, de holding die hij gebruikte om het sociale mediaplatform te kopen.
Twitter is van plan om werknemers toe te staan de aandelen elke zes maanden te verkopen, aldus Musk. Dit beleid is vergelijkbaar met dat bij SpaceX. De verkoop van privé-aandelen zou werknemers in staat stellen om “liquide aandelen te hebben, maar zonder de chaos in de aandelenkoers en de juridische lasten van een openbaar bedrijf”, schreef Musk.
Musk zei in december dat Twitter op koers ligt om in 2023 “ruwweg cashflow break-even” te zijn, omdat topadverteerders hun uitgaven aan het socialemediaplatform hebben teruggeschroefd na de overname door de miljardair. Als de rust terugkeert bij Twitter zullen de adverteerders ook snel terugkomen. In de tussentijd is Musk druk bezig om Twitter minder afhankelijk te maken van advertentie inkomsten. Zo zijn er inmiddels abonnementen voor gebruikers met een blauw vinkje, is er ook een speciaal abonnement voor bedrijven en overheidsorganisaties en moeten bedrijven een abonnement afsluiten als ze intensief gebruikmaken van de API van Twitter.
Musk probeert in stappen Twitter om te vormen tot een sociaal netwerk dat gebaseerd is op betaalde abonnementen. Dat zorgt voor een andere inkomstenbron, maar mogelijk ook voor een serieuzere mindset bij de gebruikers.