Europa neemt mogelijk voortouw bij nieuw internet

EU-commissaris Viviane Reding heeft vandaag bekend gemaakt dat Europa het voortouw wil nemen bij de invoering van Web 3.0, de nieuwste ‘revolutie’ op het internet.

Europa neemt mogelijk voortouw bij nieuw internetDe nieuwste generatie moet onder andere gaan samenwerken met mobiele televisie, GPS-functionaliteiten en ‘smart tags’. "Het internet van de toekomst zal onze samenleving ingrijpend veranderen", aldus EU-commissaris Viviane Reding (Informatietechniek) "Web 3.0 betekent naadloos netwerken. Het betekent het einde van de kloof tussen mobiele en vaste lijnen. Wij moeten ervoor zorgen dat Web 3.0 in Europa wordt gemaakt en gebruikt."

Volgens de EU-commissaris heeft Europa een goede positie om het voortouw te nemen wat betreft Web 3.0, zo hebben veel EU-landen een groot aantal breedband-gebruikers. De Europese Commissie heeft vandaag een inspraakronde gestart voor Web 3.0, dit zorgt ervoor dat ook de prive-sector inspraak heeft in de plannen van de EU. In het verslag van de Commissie wordt ook een nieuwe index voor breedbandgebruik (BPI) voorgesteld aan de hand waarvan nationale prestaties op het gebied van belangrijke maatregelen zoals breedbandsnelheid, prijs, concurrentie en penetratie met elkaar kunnen worden vergeleken.

Volgens de EU heeft Web 3.0 wel degelijk potentie. Zo werd Web 2.0 ook goed ontvangen, in 2007 maakte een kwart van alle gebruikers onder andere gebruik van Web 2.0-applicaties. Bedrijfssoftware dat op het internet draait zal ook stijgen, in de periode van 2006-2011 zullen er vijftien procent meer bedrijfs-applicaties online draaien, zo is de verwachting.

Tezamen met deze mededeling lanceert de EU ook een index die laat zien hoe het gesteld is met de Europese concurrentie, prijzen en andere economische zaken die er toe doen. De index laat zien dat de EU dankzij een open en concurrerend klimaat voor investeringen, nu reeds in een goede positie verkeert om deze breedbandmogelijkheden te benutten.

Zweden en Nederland behoren tot de kop in de index, dit komt doordat er een goede mogelijkheid is tot concurrentie in deze gebieden en veel bedrijven en burgers al gebruik maken van breedbandverbindingen. Uit de index blijkt onder meer dat landen met een slechtere concurrentie veelal ook verouderde technieken gebruiken. Het sociale aspect speelt tevens parten, het is ook bepalend hoe het gesteld is met de kennis van de ICT.

Bron:Techzine Redactie