3min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Google CEO Eric Schmidt heeft op de Allen & Co media and technology conference in Sun Valley uitgebreid gesproken over Chrome OS, zijn rol in de raad van bestuur van Apple en socialenetwerksites. Ook liet hij zijn licht schijnen over de economische situatie van de markt.

Chrome OS is aanvulling op de markt

Sinds de introductie van Chrome OS eerder deze wordt er gesproken over de ‘aanval’ van Google op Microsofts dominante positie in de markt van besturingssystemen. Maar Schmidt en collega CEO Larry Page wilden tijdens de persconferentie niet praten over Microsoft. Volgens Schmidt is Chrome OS een aanvulling op de markt en geen vervanging voor bestaande producten. Daarnaast heeft Google met Chrome OS niet het doel om een bepaald marktaandeel in handen te krijgen. Hoewel Google in zijn persbericht liet weten dat Chrome OS en het mobiele besturingssysteem Android twee verschillende projecten zijn, liet Schmidt weten dat beide projecten wel nauw verbonden zijn en in de toekomst mogelijk nog meer verbonden worden.

Schmidts positie in de raad van bestuur van Apple

De lancering van Chrome OS brengt Schmidt persoonlijk echter ook in een lastige situatie, want hij zit ook in de raad van bestuur van Apple. Sinds de release van Android meldde Schmidt zich al af voor de vergaderingen waarin de iPhone werd besproken, maar aangezien Chrome OS ook met Mac OS X concurreert moet Schmidt met Apple om tafel over zijn functie in de raad van bestuur. Niet in de laatste plaats omdat ook de Amerikaanse Federal Trade Commission momenteel bekijkt of de banden tussen de raden van bestuur van Google en Apple tegen de mededingingswetten zijn. Schmidt liet weten dat hij met Apple gaat praten, maar dat er voorlopig niets verandert.

Gezien zijn rol in de raad van bestuur reageerde Schmidt ook nog op recente kritiek die de raad kreeg te verduren omtrent het ziekteverlof van Apple-CEO Steve Jobs. Volgens sommigen zou Apple te weinig over Jobs’ gezondheid hebben gemeld, maar volgens Schmidt was de raad van bestuur uitstekend op de hoogte van de gezondheidssituatie van Jobs. Verder wilde hij niet ingaan op de zaak.

Economische crisis en socialenetwerksites

Voor wat betreft de economische crisis denkt Schmidt dat het dieptepunt inmiddels gepasseerd is, maar dat een snel herstel van de markt zal uitblijven. "Kijkend naar de algemene markt denk ik dat het ergste achter ons ligt, maar dat geldt niet specifiek voor Google", aldus Schmidt. Volgens analisten is Google een van de bedrijven de crisis goed doorstaat en het bedrijf voert volgens Schmidt diverse gesprekken.

Belangrijkste vraag op dat gebied is natuurlijk of Google van plan is om Twitter te kopen, maar hoewel er volgens Schmidt veel gesproken is tussen Google en Twitter is valt er geen aankondiging te doen. Een andere vraag is of Google de samenwerking met MySpace door gaat zetten. Het bedrijf sloot eerder een advertentiedeal ter waarde van 900 miljoen dollar met de socialenetwerksite van Rupert Murdochs News Corp, maar deze overeenkomst loopt volgend jaar af. Volgens analisten wordt deze deal wel vernieuwd, maar zal Google veel minder geld gaan betalen, omdat MySpace flink heeft te lijden onder de populariteit van Facebook. Maar volgens Schmidt liggen de kaarten nog niet op tafel. "De economie is anders, de bezoekersaantallen zijn anders en de marktpositie is anders. Daarom lopen dergelijke deals ook af. Maar we zeggen nooit nooit", aldus Schmidt.