2min

Twitter gaat een write-only API bieden waarmee bots de mogelijkheid krijgen om ‘goede gratis content’ te plaatsen op Twitter. Hiermee reageert CEO Elon Musk op de ophef die was ontstaan nadat was aangekondigd dat per 9 februari de API-toegang van clients van derde partijen zou worden stopgezet.

Volgens de CEO komt na feedback van klanten er toch een lichte write-only API beschikbaar, waarmee derde partijen ‘goede en gratis content’ kunnen delen op Twitter, zonder dat daar kosten aan zijn verbonden. Het idee dat alle API’s betaald worden, komt hiermee blijkbaar te vervallen. Wat ‘goede gratis content’ precies is, is echter nog niet duidelijk.

Blokkade van API-toegang

Vorige week kondigde Twitter aan per 9 februari de gratis toegang tot de API’s van Twitter te staken. Eerder al werd de toegang tot een aantal API’s die de functionaliteit van het versturen en ontvangen van Twitter-berichten aanboden, al geblokkeerd. Volgens bronnen was Musk niet blij met deze API’s omdat daardoor door Twitter zelf onvoldoende inkomsten uit advertenties zouden worden verkregen.

Ook zijn in stilte de gebruikersvoorwaarden van het social mediaplatform aangepast. API’s kunnen en mogen geen toegang geven tot de ‘gepatenteerde functionaliteit om gelijkwaardige of vervangende diensten of producten als de Twitter Applications te maken of proberen te maken.

Advertentie-inkomsten delen

Ook op advertentiegebied kwam Musk onlangs met de aankondiging. Twitter is bereid zijn advertentie-inkomsten te delen met ontwikkelaars en creators. Ook hier zijn de exacte details dun gezaaid, maar alleen abonnees van Twitter Blue zouden hiervan kunnen profiteren. Dit betekent dat bots van derde partijen via dit abonnement geld kunnen verdienen met vertoonde advertenties in hun threads.

Tip: ‘Twitter snijdt API-toegang van andere applicaties af’