2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft hanteert geen wachtlijst meer voor toegang tot de eigen Bing AI-chatfunctie. De techgigant breidt de zoekfuncties verder uit in de strijd met rivaal Google, dat in alle haast bezig is om eveneens AI in Search te integreren.

Hoofd van marketing Yusuf Mehdi kondigde de update aan in New York. Bing Chat stapt uit ‘limited preview’-modus, waardoor iedereen met een Microsoft-account nu toegang heeft tot de chatbot.

De AI-versie van Bing is gebaseerd op het geavanceerde GPT-4 large language model (LLM) van OpenAI. Microsoft heeft miljarden geïnvesteerd in het AI-bedrijf, waarbij het zich verzekerde van de mogelijkheid om OpenAI-technologie in Microsoft-services te integreren.

Lees ook: Generatieve AI: Hoe kan GPT-4 het bedrijfsleven veranderen?

Extra functies, Google maakt zijn borst nat

Nieuwe en bestaande gebruikers kunnen rekenen op een aantal nieuwe features van de zoekfunctie. Zo is het nu mogelijk om een zoekopdracht op basis van afbeeldingen te doen. Deze functie is ‘multi-modaal’. Dat wil zeggen, je kunt Bing op meerdere manieren tegelijk vertellen waar je naar op zoek bent. Een voorbeeld dat TechRadar kreeg van Microsoft, is een plaatje van een knuffelaap samen met de vraag of de chatbot met instructies op de proppen kon komen over het breien hiervan. Afbeeldingen kunnen nu ook voorkomen in de zoekresultaten.

Hoewel gebruikers dus op veel extra functionaliteit van Bing kunnen rekenen, zit Google niet stil. Het zou in alle haast bezig zijn om met een tegenhanger te komen via Project Magi. Het eindresultaat moet een Bing AI/ChatGPT-achtige chatbot zijn die de strijd aan kan met het aanbod van Microsoft.

Voor het eerst in ruim twintig jaar moet Google zich zorgen maken. En dat lijkt het dus ook daadwerkelijk te doen. Achterop raken in deze race kan behoorlijke gevolgen hebben voor Google. Zo zou Samsung al hebben gedreigd met het overstappen naar Microsoft Bing als standaardzoekmachine voor smartphones.

Lees ook onze blog over de AI-strijd tussen de zoekmachines: Microsoft Bing Chat, Google Project Magi of liever helemaal geen AI search?