3min

Satya Nadella, de CEO van Microsoft, stelt al 20 jaar te wachten op deze kans. De dag waarop het de concurrentie aan kan gaan met Google zijn zoekmachine. Volgens hem is die dag nu gekomen, door de komst van ChatGPT en de achterliggende AI-technologie kan Microsoft de concurrentie aan. 

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of een andere dienst.

Microsoft heeft de portemonnee getrokken en fors geïnvesteerd in OpenAI en een licentie om een verbeterde versie van ChatGPT te kunnen integreren in zijn Bing zoekmachine. Daar stopt het echter niet, de AI komt ook in de Edge-browser, Microsoft Teams en de Office-suite (Word, Excel, Powerpoint). 

Nadella stelt dat Google de “gorilla” is van search, waarmee het Google zijn huidige superioriteit erkent. Hij heeft ook laten weten enorm veel respect te hebben voor Google en de prestaties van Sundar Pichai, de CEO van Google. Maar nu is het volgens Nadella tijd om te dansen, de handschoenen gaan af, de concurrentiestrijd is terug als nooit te voren. 

Microsoft vol vertrouwen, Google lijkt verrast

Uit alles blijkt dat Microsoft enorm veel vertrouwen heeft dat het met deze nieuwe AI echt het verschil kan maken in online zoeken en het verschaffen van informatie. Het lijkt erop dat Google was verrast door de introductie van ChatGPT, of in elk geval het resultaat. Pichai heeft de oprichters van Google geraadpleegd voor input en advies. Een van de oprichters van Google, Sergey Brin, is zelfs weer gespot in actieve development projecten bij Google, dat was inmiddels al jaren geleden. Google heeft inmiddels ook een tegenhanger van ChatGPT en Bing AI aangekondigd, in de vorm van Google Bard. De concurrentiestrijd lijkt er dus ook echt te komen. Grote vraag is wat betekent dit voor de markt, de eindgebruikers, maar ook voor organisaties?

Bill Gates stelt deze AI gelijk aan de PC, GUI-besturingssystemen en het internet

Bill Gates heeft in een interview laten weten dat deze vorm van AI echt groots is. Hij stelt het gelijk aan de eerste pc’s, de introductie van besturingssystemen met een visuele laag, zoals Windows en macOS en uiteraard ook het internet. Hij verwacht dat deze vorm van AI veel gaat veranderen in de maatschappij. Hoeveel? Luister naar deze aflevering van Techzine Talks.

Eerdere afleveringen Techzine Talks:

Meer afleveringen

Techzine Talks seizoen 3

Techzine Talks is alweer toe aan zijn derde seizoen. Coen en Sander zijn medio 2021 begonnen met deze enterprise IT podcast en hebben in 2022 elke week de luisteraars geïnformeerd over de laatste IT-actualiteit, informatie rondom techevents of middels diepgang over IT-trends. Ook in 2023 gaan we door met deze zakelijke enterprise IT podcast. Je kan elke week een nieuwe podcast van ons verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. We hopen uiteraard op jullie steun als luisteraar! Door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Ook staan we open voor feedback en kan je onderwerpen insturen per e-mail.