Er is uit een Brits onderzoek gebleken dat mensen die illegaal downloaden via peer-to-peer, meer muziek kopen dan mensen die er geen gebruik van maken.

Dit zijn opmerkelijke onderzoeksresultaten, aangezien er vrijdag door de Ministerraad is besloten dat er een downloadverbod in Nederland moet komen. Meer over het downloadverbod is hier te lezen.

De onderzoeksresultaten liegen er niet om, mensen die downloaden, kopen gemiddeld voor 77 pond per jaar aan muziek. Dat is ongeveer 85 euro als je het omrekent, terwijl mensen die niet downloaden maar 33 pond aan muziek uitgeven wat omgerekend maar 36 euro is. Het verschil is dus met 49 euro toch groter dan de meeste mensen denken.

Mensen die via peer-to-peer downloaden doen het in 42% van de gevallen om te kijken of ze de band of artiest leuk genoeg vinden om hun muziek te kopen. Opmerkelijk is ook dat 10% procent van de mensen, veel meer muziek koopt door peer-to-peer. Redenen om te stoppen zou zijn wanneer er een boete op zou staan of dat je bijvoorbeeld 50 eurocent per track moet betalen.

Toch zijn dit geen opmerkelijke onderzoeksresultaten, in april kwam er ook al precies dezelfde conclusie uit een Noors onderzoek. Ook meldde TNO al dat downloaden juist goed is voor de economie.