2min

Google voegt nieuwe functies toe aan de Search Generative Experience (SGE). De webbrowser met AI-hulp kan daardoor voortaan samenvattingen schrijven en gebruikers helpen een betere ontwikkelaar te worden.

Volgens de aankondiging komen de verbeteringen er om gebruikers complexe onderwerpen te laten begrijpen. Bij het coderen staan ook de gebruikers centraal, aangezien Google met AI-search ontwikkelaars wil helpen hun vaardigheden te ontwikkelen.

Minder opzoekwerk

Eén verbetering aan de AI-hulp geeft gebruikers de definitie van een woord zodra zij hun muis op het woord zetten. Naast de definitie kan je ook gerelateerde afbeeldingen of diagrammen te zien krijgen. Het scheelt voor gebruikers voornamelijk in opzoekwerk, aangezien er geen nieuwe zoekopdracht moet worden gestart voor moeilijke woorden.

Bron: Google

De functie werkt in grote lijnen hetzelfde als de functie in Bing Chat. Met de AI-hulp van de concurrerende webbrowser is het mogelijk een bepaald tekstgedeelte aan te duiden om meer informatie over het onderwerp te verkrijgen.

Helpen coderen

Een andere nieuwe functie is gericht op ontwikkelaars. Volgens Google zal de functie het eenvoudiger maken om gegenereerde code te begrijpen en van fouten te ontdoen. Codesegmenten zullen voortaan ook gecodeerd worden met syntaxisaccenten, waardoor ontwikkelaars sneller verschillende elementen kunnen onderscheiden.

Samenvattingen

Tot slot komt er een functie om de AI-hulp samenvattingen te laten schrijven van webpagina’s. De functie geeft van een lange tekst bijvoorbeeld alleen de kernzaken mee, maar laat gebruikers ook gerelateerde content ontdekken via een ‘Explore on page’-optie.

Het gaat hier opnieuw om een functie die Bing Chat al langer heeft.

Test- en verfijningsfase

Search Generative Experience (SGE) werd ongeveer drie maanden geleden uitgerold. Voorlopig blijft de nieuwe zoekervaring enkel uit te testen via Search Labs, waarvoor gebruikers zich moeten registreren. De zoekmachine moet uiteindelijk komen naar de desktop en mobiel.

Google lijkt ook nog wat zaken te willen uittesten en verbeteren voordat SGE naar het brede publiek komt. Eerder deze maand volgde er al een update voor de webbrowser, waardoor afbeeldingen en video’s een prominentere plaats in de AI-gegenereerde inhoud krijgt.