Windows 11-bèta wijzigt weergave geheugen in Taakbeheer

Windows 11-bèta wijzigt weergave geheugen in Taakbeheer

In Windows 11 Beta preview-build 22635.570 is een subtiele wijziging in Taakbeheer te zien. De geheugensnelheid wordt in deze versie opeens gemeten met MT/s (Megatransfers per seconde) in plaats van MHz (Megahertz).

Hierdoor komt de snelheidsmeter binnen Windows 11 eindelijk overeen met wat geheugenfabrikanten communiceren aan klanten. Wie DDR4-geheugen aanschaft met een snelheid van 3200 MT/s, ziet normaliter binnen Taakbeheer 1600 MHz als snelheid.

De nieuwe Windows 11-wijziging in de bètarelease werd voor het eerst opgemerkt door X-gebruiker PhantomOcean3.

MT/s en MHz

Beide metingen kloppen, maar de discrepantie tussen de getallen kan voor gebruikers verwarrend zijn. Modern systeemgeheugen maakt gebruik van Double Data Rate (DDR), dat twee waarden per klokcyclus kan doorspelen. Technisch gezien is de MHz-waarde dus de helft van de MT/s, hoewel gebruikers doorgaans het hogere getal gebruiken om aan de snelheid van systeemgeheugen refereren.

Het feit dat Taakbeheer nog altijd het lagere getal laat zien, leidt meermaals tot supportvragen over de verrassend lage meting. Daar lijkt Microsoft op den duur af van te willen.

Opvallend is dat ondergetekende op de eigen computer wéér een andere, incorrecte waarde ziet. Het DDR4-geheugen draait op 3200 MT/s, maar Taakbeheer laat een incorrecte waarde van 3200 MHz zien. Dit is op een up-to-date versie van Windows 11 23H2. Onregelmatigheden als deze komen overigens vaker voor. Zo leek bij een gebruiker op Reddit de snelheid van het geïnstalleerde DDR5-geheugen zowel 4800 MT/s als 5200 MT/s weer te geven.

Lees ook: Blokkade op Windows 11-updates voor bepaalde Intel-pc’s opgeheven na 2 jaar