Goed nieuws voor mensen die veel mobiel bellen, maar altijd hun handen vol hebben. Om e-mail- en sms-berichten te schrijven, hoeven ze voortaan niet langer de mobiele telefoon vast te houden. Vanaf vandaag is het voor Nederlandse consumenten mogelijk om hun mobiele telefoon met hun stem te bedienen.

Spraaktechnologie is al langere tijd beschikbaar voor pc’s, bijvoorbeeld om zoekopdrachten in te geven bij Google Voice Search. Ook voor mobiele telefoons is het al geruime tijd mogelijk om iemand te bellen door alleen zijn of haar naam te roepen.

Nuance Communications, leverancier van beeld- en spraakoplossingen, presenteert vandaag spraaksoftware met meerdere toepassingsmogelijkheden. Met Dragon Dictation en Dragon Search kunnen gebruikers via spraak sms’jes en e-mails opstellen, hun profiel op sociale media aanpassen en zoekopdrachten op mobiel internet uitvoeren. Dit gaat volgens het bedrijf tot wel vijf keer sneller dan typen.

Beide apps komen voor in de top van meest gedownloade apps. Er is grote vraag naar stembediening voor mobiele telefoons. "De grote vraag naar mobiele spraaktoepassingen was voor ons de aanleiding om Dragon Apps snel in meer talen en meer landen ter beschikking te stellen", zegt Frank Verweij, senior Marketing Manager Enterprise & Mobility EMEA bij Nuance.

Dragon Dictation ondersteunt iOS-4 en heeft een pop-up balk met app-icoontjes die snel toegang geven tot e-mail, sms, Facebook, Twitter of het klembord. Dragon Dictation bevat ook een handige Auto Save-functie die gedicteerde tekst onthoudt als de gebruiker door een oproep wordt onderbroken.

Om een zoekopdracht uit te voeren hoeven gebruikers deze alleen maar in te spreken om alle informatie en antwoorden op het internet te vinden. Dragon Search is voorzien van Dragon Search Carousel. Deze software kan relevante zoekresultaten uit een reeks zoekmachines en media tegelijk ophalen, zoals Google, iTunes, Twitter, Wikipedia en YouTube.

Beide apps zijn gratis beschikbaar in de App Store van Apple voor de iPhone, iPad en iPod touch.