2min

Google heeft toegegeven dat het Europese gebruikersdata deelt met de inlichtingendiensten in de Verenigde Staten. Ook Microsoft deelt Europese gebruikersdata, Gordon Frazer, Microsoft’s managing director in het Verenigd Koninkrijk heeft dit enkele weken geleden gezegd. Hij gaf aan dat Microsoft door de Amerikaanse overheid gedwongen wordt informatie te delen ongeacht waar de informatie wereldwijd is opgeslagen.

Volgens Softpedia heeft Google gezegd dat het ook wordt gedwongen om mee te werken aan de verzoeken van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Google moet ook de informatie inzichtelijk maken die is opgeslagen in de Europese datacenters van het bedrijf.

Nu de bedrijven dit bekendgemaakt hebben zal er ongetwijfeld een onderzoek worden ingesteld. Het delen van deze Europese gebruikersdata met de Amerikaanse inlichtingendiensten is hoogstwaarschijnlijk een inbreuk op de Europese wetgeving.

Het probleem ligt voornamelijk bij de Amerikaanse Patriot Act, waarin is opgenomen dat bedrijven die in de Verenigde Staten zijn gevestigd ook hun data moet afstaan welke door hun vestigingen in het buitenland worden beheerd.

Microsoft maakte in juni van dit jaar al bekend dat ze gebruikersdata van de Office 365 Cloud dienst moeten delen met verschillende Amerikaanse overheidsinstellingen. Verschillende leden van het Europese Parlement uitte toen ook al hun bezorgdheid. De kans is daarom groot dat er nu een onderzoek zal worden ingesteld.

Volgens de Europese wetgeving moeten bedrijven juist voorzichtig omgaan met de persoonlijke informatie van Europeanen en deze waar nodig beschermen. Een wet waar zowel Google als Microsoft op dit moment niet aan kunnen voldoen, doordat zij in de Verenigde Staten door een andere wet worden gedwongen de informatie juist te delen.