Facebook is begonnen met de bouw van een glasvezelnetwerk. Door dit netwerk verspreid over Europa aan te leggen, wil Facebook de snelheid van het sociale netwerk gaan verbeteren.

Facebook zal verschillende grote Europese steden gaan verbinden met haar eigen hoofdlocatie in Zweden. TeliaSonera, een Zweedse provider, zou hiervoor de netwerkstructuur al deels hebben afgerond. Volgens een verklaring van het bedrijf wordt er voor het netwerk gebruik gemaakt van glasvezellijnen welke de snelheid tussen belangrijke verbindingspunten opschroeft naar een terabyte per seconde.

TeliaSonera laat weten dat het netwerk gebouwd wordt op zogenoemde dark fiber lijnen. Dit zijn nog niet geactiveerde glasvezellijnen en deze zullen nu exclusief voor het gebruik met Facebook zijn. Facebook’s eigen locatie in Zweden zal het centrum zijn van het netwerk. Welke steden er echter verbonden worden met het netwerk is vooralsnog onduidelijk. Wanneer het netwerk volledig in gebruik wordt genomen is tevens onduidelijk. Verwacht wordt dat het netwerk in gebruik zal zijn wanneer het datacentrum van Facebook in Luleå in gebruik wordt genomen, dit zal eind 2014 gebeuren.