De nieuwe tabletcontroller voor de Nintendo Wii U zal niet direct los verkrijgbaar zijn als de Wii U in de winkels ligt. Uiteindelijk zal de controller wel los verkrijgbaar worden zodra de eerste spellen beschikbaar komen die gebruik kunnen maken van meerdere tabletcontrollers. Zolang er echter geen spellen beschikbaar zijn die dit kunnen wordt de controller niet los verkocht.

Dat de tablet controller voorlopig nog niet beschikbaar is heeft de CEO van Nintendo of America laten weten, Reggie Fils-Aime, tijdens een vraag en antwoord bijeenkomst. In principe kan deze CEO alleen uitspraken doen voor de Amerikaanse markt maar het ligt voor de hand dat dit voor Europa niet anders zal zijn. Hij zei echter dat dat men er gerust op kan zijn dat de tablet controller wel beschikbaar is zodra de spellen verschijnen waar meerdere tablet controllers bij gebruikt kunnen worden. De CEO liet echter niets los over wanneer de spellen beschikbaar komen die gebruik maken van een tweede tabletcontroller.

In eerste instantie presenteerde Nintendo de Wii U met één tabletcontroller en liet weten dat er ook maximaal één kon worden gebruikt. Na wat kritiek en waarschijnlijk ook technisch onderzoek gaf Nintendo toe en kondigde het aan dat er twee tabletcontrollers tegelijk gebruikt konden worden bij de Wii U.

Wanneer de spellen voor twee tabletcontrollers uitkomen is nu de grote vraag. Het zou natuurlijk kunnen dat de spellen voor twee tabletcontrollers pas later uitkomen omdat Nintendo deze mogelijkheid pas in een later stadium kon aanbieden aan gameontwikkelaars. Ook is het de vraag of Nintendo voldoende tabletcontrollers kan produceren omdat de tabletmarkt ook nog steeds hard groeit en de vraag naar schermen nog weleens groter is dan het aanbod. Dit zullen we moeten afwachten.

De Ninendo Wii U verschijnt op 30 november in Nederland en België in de winkels. Het instapmodel zal 260 euro kosten en de premium-versie 320 euro.