5min

Facebook heeft zojuist in de Verenigde Staten zijn persconferentie gehouden over Facebook Home, het nieuwe thuis van Facebook op Android-smartphones. Facebook Home tovert je smartphone compleet om en vervangt je dashboards, applicatie launchers en lockscreens in Facebook Home. Facebook stelt dat je smartphone niet langer om apps draait maar om mensen. Een grote verandering, waar iedereen wellicht even aan moet wennen, maar volgens Facebook een grote verbetering zal zijn.

De afgelopen week lekte er al het een en ander uit en doken er verschillende geruchten op. Een aantal bleken te kloppen en een aantal niet. Wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat je Android-smartphone compleet verandert met Facebook Home. Facebook Home komt alleen beschikbaar voor Android omdat dit het enige mobiele besturingssysteem is dat op zo’n grote schaal kan worden aangepast. Het slechte nieuws is dus dat alle eigenaren van een iPhone, Windows Phone of BlackBerry geen Facebook Home zullen krijgen.

Facebook Home verandert je smartphone dus compleet. Je startscherm wordt vervangen, het lockscreen wordt vervangen, zelfs de manier waarop je applicaties moet opstarten is veranderd. Met Facebook Home komen mensen/contacten voorop te staan en niet de apps. Uiteraard kan je via een simpele handeling nog wel een lijst met applicaties tevoorschijn toveren, om deze alsnog op te starten.

Facebook liet ons een korte demonstratie zien van hoe Facebook Home werkt en wat je ermee kan. De basis van Facebook Home is de coverfeed. De coverfeed is simpelweg een lading afbeeldingen die één voor één voorbij komen of waar je doorheen kan swipen. Deze afbeeldingen kunnen foto’s zijn die je vrienden hebben geupload, pagina’s of artikelen die ze hebben geliked, of gewoon hun omslagfoto die langzaam voorbij beweegt met daarboven de tekst van een status update.


In plaats van widgets met het weer, je agenda, de laatste vijf e-mails, zie je nu alles wat er op Facebook afspeelt. Maar dat niet alleen, ook inkomende SMS-berichten en Facebook Messenger berichten worden door Facebook opgepikt en verwerkt in de coverfeed. Als je echt belangrijke berichten hebt gemist of zijn binnengekomen dan worden deze prominent weergegeven. Je kan er dan voor kiezen deze meteen te beantwoorden of weg te vegen om te negeren of later te beantwoorden. Naar links swipen is negeren, naar beneden is verbergen om later te bekijken en te beantwoorden.


Facebook Messenger krijgt hierdoor ook een veel prominentere plek binnen je smartphone en het zal eenvoudiger zijn om even snel berichten te sturen via Facebook Messenger dan dat je dit via WhatsApp doet. We kunnen dus stellen dat Facebook met Home ook een aanval inzet op WhatsApp.

Als je scherm niet is vergrendeld en je actief gebruik maakt van je smartphone door een spelletje te spelen of je e-mail te checken. Dan kunnen er spontaan hoofdjes langs de rand van het scherm verschijnen van mensen die je een bericht sturen via de Facebook Messenger. Op die manier kan je altijd snel met mensen communiceren.

Als je door je coverfeed aan het bladeren bent kom je van alles tegen, foto’s die zijn geüpload, status updates, links die worden gedeeld. Om hierop te reageren kan je simpelweg linksonder op het reageer icoontje drukken, er verschijnt dan meteen het reactie venster, waarbij ook eventuele eerdere reacties worden getoond. Het liken van een update, foto of link kan ook via een icoontje linksonder maar ook door simpelweg twee keer te drukken op het scherm.

Onderin het scherm zie je altijd je eigen profiel foto van Facebook. Als je hierop klikt verschijnen er drie icoontjes, Facebook Messenger, applicatielijst en laatst geopende app. Je kan op die manier snel de Facebook Messenger opstarten of je laatst gebruikte app of een lijst tonen van alle applicaties die zijn geïnstalleerd op je smartphone.


We hebben hiermee de basisfunctionaliteiten van Facebook Home besproken, we hebben het helaas nog niet zelf kunnen testen, dit zullen we uiteraard binnenkort gaan doen en onze ervaring delen. Voor nu moeten we het doen met de presentatie van Facebook.

We hebben onder dit artikel een hele lading afbeeldingen toegevoegd zodat je zelf kan zien hoe Facebook Home eruit ziet.

Beschikbaarheid

Naast Android-smartphones zal Facebook Home ook op tablets beschikbaar komen, maar dit gaat nog enkele maanden duren. Facebook trapt op 12 april echter af met zes smartphones waarop Facebook Home kan worden geïnstalleerd; de HTC One, HTC One X, HTC One X+, Samsung Galaxy S III, Galaxy S 4 en de Galaxy Note II. De HTC One en de Galaxy S 4 zijn echter nog niet te koop, deze verschijnen in de komende weken in de winkel. Zoals gezegd zal Facebook Home alleen beschikbaar komen op Android-smartphones en niet op de iPhone of Windows Phone-toestellen.

Facebook smartphones

De geruchten over Facebook-smartphones bleken deels te kloppen, de HTC First is een smartphone waarop Facebook Home standaard geïnstalleerd zal zijn, maar deze wordt exclusief verkocht in de Verenigde Staten door AT&T, in Europa zullen EE en Orange de smartphone gaan verkopen. In Nederland komt de smartphone vooralsnog dus niet beschikbaar. Waarschijnlijk komen er nog wel meer smartphones waarop Facebook Home standaard geïnstalleerd zal zijn, maar deze zijn nog niet aangekondigd. Facebook gaat in elk geval niet zelf smartphones maken of onder hun eigen merk op de markt brengen. Dat laat het over aan partners zoals HTC.

Facebook liet weten dat ze wel zelf een smartphone kunnen ontwerpen en bouwen maar ook al zou dat lukken en wordt het toestel een enorm succes, dan verkopen ze daar misschien 20 of 30 miljoen exemplaren van. Dat is maar een heel klein percentage van het aantal Facebook-leden, Facebook heeft namelijk meer dan een miljard leden. Door Facebook Home voor Android te bouwen en straks beschikbaar te maken voor steeds meer Android-smartphones, kunnen ze veel meer mensen bereiken.