De Facebook Home-app voor Android-toestellen is door gebruikers binnen tien dagen al meer dan een half miljoen keer gedownload vanuit de Google Play Store. De applicatie is vooralsnog beschikbaar voor een beperkt aantal smartphones.

Met Facebook Home wordt je Android-smartphone omgebouwd naar een Facebook-telefoon, doordat het hoofdscherm wordt overgenomen door het sociale netwerk. Niet langer zijn er widgets te zien, maar nieuws vanuit de newsfeed van je Facebook-profiel. Verder krijgt ook Facebook Messenger een diepere integratie dankzij de zogenaamde Chat Heads.

Het is onduidelijk hoeveel mensen Facebook Home na het installeren ook werkelijk gebruiken, de beoordeling van Facebook Home is waarschijnlijk niet waar het sociale netwerk op hoopte. Van de ruim 11.000 beoordelingen betreft het nu in meer dan de helft van de gevallen de minimale score van één ster. De gemiddelde beoordeling blijft dan ook steken op een 2,2 op een maximum van 5.

Momenteel is Facebook Home te verkrijgen voor een klein aantal smartphones: De Samsung Galaxy Note II, S III en S4, HTC One X, HTC One X+ en de HTC One. Ook heeft Facebook in samenwerking met HTC een smartphone ontwikkeld die standaard wordt geleverd met Facebook Home voorgeïnstalleerd, de HTC First. Deze smartphone wordt echter niet in Nederland uitgebracht.

Het aantal van 500.000 downloads is natuurlijk een flinke prestatie, maar valt in het niet wanneer vergeleken wordt met de Instagram-app. Android-gebruikers downloadden deze applicatie in één dag al meer dan een miljoen keer, na zes dagen werd de grens van vijf miljoen al overschreden. Die applicatie was wel op veel bredere schaal beschikbaar. Inmiddels valt Instagram overigens onder de gelederen van Facebook.