1 min

Google heeft vannacht betaalde videokanalen voor YouTube gelanceerd. De kanalen hebben op het moment een maandelijkse prijs van 0,99 dollar en in de komende weken zullen er extra partijen worden toegevoegd.

Al lange tijd gingen er geruchten over de komst van betaalde videokanalen en eerder deze week deed een gerucht de ronde dat de kanalen deze week hun debuut zouden maken. Dat blijkt inderdaad het geval. In een statement vanuit YouTube staat te lezen dat men al sinds 2007 in de weer was met deze betaalde abonnementen. Al lange tijd vroegen de mensen achter verschillende videokanalen om nieuwe manieren om opbrengst te genereren met hun content, waarvan de betaalde kanalen het resultaat zijn.

Alle betaalde videokanalen beginnen met een proefperiode van twee weken, waarna betaald moet worden. Wanneer voor ene periode van een jaar een abonnement wordt afgesloten, kan er korting worden verrekend. Die keuze ligt bij de contentaanbieders zelf.

De eerste aanbieders van content zijn onder andere de UFC en de Amerikaanse variant van Sesamstraat. Momenteel is het alleen mogelijk om te abonneren op betaalde kanalen via een desktopsysteem, het bekijken kan daarna via allerlei apparaten. Google zal de mogelijkheid om een abonnement aan te schaffen de komende tijd verder uitbreiden.

Buiten de Verenigde Staten valt men vooralsnog sowieso buiten de boot. Wanneer de betaalde kanalen een succes worden lijkt het aannemelijk dat deze ook in andere landen worden uitgerold. Een overzicht van betaalde kanalen is te vinden op een speciale pagina van YouTube.