De gisteren geïntroduceerde Xbox One zal Ultra HD-content en games kunnen afspelen, heeft Microsoft bevestigd. Het formaat is nog niet op grote schaal beschikbaar, maar de nieuwe console is klaar voor grootschalige implementatie als de tijd rijp is.

De strijd tussen de nieuwe spelcomputers van Sony en Microsoft nadert langzaam maar zeker een nieuw hoogtepunt. Deze keer richt Microsoft zich op een nog redelijk onbesproken onderwerp: Ultra HD, de nieuwe standaard voor resoluties van TV-schermen.

Sony kondigde in februari al aan dat het de PS4 van Ultra HD-ondersteuning te voorzien, maar niet lang daarna bleek dat die support alleen opgaat voor video. De Xbox One heeft hierin de overhand, met de bekendmaking dat de console wel games in Ultra HD kan afspelen.

Hoewel de standaard nog in de kinderschoenen staat, wordt alom verwacht dat het format de huidige Full HD-standaard gaat opvolgen. Ultra HD-schermen zijn momenteel schaars en prijzig, dus games in die klasse staan voorlopig nog niet op het programma. Maar de belofte van Ultra HD-games in de toekomst is relevant, aangezien de nieuwe console waarschijnlijk een klein decennium mee moet gaan. Wij verwachten dat Ultra HD tegen die tijd al lang is ingeburgerd.

Microsoft wacht ongetwijfeld tot Ultra HD-schermen betaalbaarder worden, voordat ze het marketingapparaat ertegenaan gooien. De ondersteuning werd, net als veel andere details, überhaupt niet genoemd tijdens de grote onthulling van de Xbox One. Misschien bewaarde het bedrijf die info voor het E3-event dat volgende maand op de planning staat.