1 min

Fairfax Financial Holdings’ bod van 4,7 miljard dollar op BlackBerry is afgeketst omdat de investeringsmaatschappij niet genoeg geld wist op te halen. In plaats daarvan komt een investering van 1 miljard dollar. CEO Thorsten Heins wordt vervangen door een tijdelijke CEO.

BlackBerry zou vandaag hoe dan ook een grote dag doormaken. Vandaag was namelijk de deadline van het bod dat Fairfax had gedaan en er moest een besluit genomen worden. Het blijkt echter dat Fairfax het beloofde geld niet bij elkaar kon krijgen en in plaats daarvan een investering zal doen.

In een persbericht maakt BlackBerry bekend dat het vele strategische opties heeft bekeken en tot de conclusie is gekomen dat de ingezette weg de juiste is. Daarmee lijkt een overname van de baan. Er zouden verschillende andere gegadigden zijn geweest, zoals Facebook, Lenovo, John Sculley en mede-oprichter Mike Lazaridis.

De investering brengt een grote reorganisatie in het bestuur van BlackBerry teweeg. Om te beginnen met Thorsten Heins, wie sinds januari 2012 de CEO van BlackBerry is. Heins legt zijn functie als CEO en bestuurder neer en wordt tijdelijk vervangen door John S. Chen, wie ervaring heeft met het begeleiden van bedrijven die in een slechte staat verkeren. Chen neemt ook plaats in het bestuur, net als Prem Watsa, de CEO van Fairfax.

Het nieuws wordt op de beurs slecht ontvangen, het aandeel is op het moment van schrijven met 18,5 procent gekelderd, de beurs moet nog openen.