Van de harde schijf met 500GB opslagruimte van de Xbox One, is ongeveer 362GB te gebruiken voor het opslaan van spellen, apps en andere bestanden. Volgens Microsoft wordt de rest van het systeem gebruikt voor het besturingssysteem en standaard meegeleverde apps.

Toen de Xbox One uitkwam, was het niet mogelijk om te zien hoeveel van de 500GB harde schijf al verbruikt was voor de software die standaard mee wordt geleverd. IGN heeft daarom de proef op de som genomen en is erachter gekomen dat gebruikers ongeveer 362GB naar eigen inzicht kunnen gebruiken.

IGN bereikte de maximale opslagcapaciteit na het installeren van ongeveer 20 spellen. Bij de Xbox One moet het spel geïnstalleerd worden, voordat het gespeeld kan worden. Overigens is de opslagcapaciteit die nodig is per spel verschillend, dus 20 spellen is slechts een indicatie. In een reactie aan IGN gaf Microsoft aan dat de rest van de schijfruimte gebruik wordt voor het besturingssysteem van de Xbox One en systeemapplicaties zoals Skype en Friends.

Tijdens de lancering zijn er 23 spellen beschikbaar voor de Xbox One. Over het algemeen zal de limitatie van de harde schijf van de Xbox One op dit moment nog voor weinig problemen zorgen. In de toekomst moeten er echter nog een hele hoop spellen uitkomen en dan kan dit uiteindelijk wel voor problemen gaan zorgen, zeker in combinatie met allerhande apps.

Om dit op te lossen heeft Microsoft aangegeven dat het in de toekomst mogelijk zal zijn om een externe harde schijf aan te sluiten op de Xbox One. Hierdoor kan de opslagcapaciteit uitgebreid worden. De harde schijf moet hiervoor wel een USB 3.0-verbinding ondersteunen.