2min

Omstreeks april vorig jaar werd bekend dat Google zou gaan overstappen naar de eigen Blink-engine. Op een Google Groups-blog maakte ontwikkelaar Eric Seidel bekend wat de plannen voor 2014 zijn, wat betreft ontwikkelingen van deze nieuwe engine.

Versie 28 van webbrowser Chrome was de eerste waarbij Google gebruiktmaakte van de eigen Blink-engine. De reden dat Google besloot om over te stappen van de WebKit-engine is dat hiermee de algehele innovaties van het internet zouden blijven doorgaan. Ook gaf Google aan moeite te hebben om de multiproces-architectuur van WebKit te ondersteunen op de verschillende platformen waarop de Chrome-browser verschijnt.

In een blog in Google Groups heeft ontwikkelaar Eric Seidel bekendgemaakt wat het team van ontwikkelaars gedurende dit jaar wil gaan bewerkstelligen. Voorop gesteld wordt dat de focus zal liggen op mobiele toepassingen, gezien de verschuiving van internetgebruik van desktopcomputers naar mobiele apparaten.

Om de prestaties op dergelijke doorgaans minder krachtige apparaten mogelijk te maken, zullen er aldus Seidel een aantal onderdelen van de Blink-engine moeten worden verbeterd. De focus zal worden gelegd op een soepele weergave bij het scrollen, een vlotte reactie- en laadtijd, waarbij het gebruik van geheugen en batterijkracht dient te worden verminderd. Deze kenmerken zijn reeds te vinden in het mobiele besturingssysteem Android 4.4 KitKat (review).

Wat betreft webapplicaties zal worden gepoogd de grens tussen geïnstalleerde applicaties en applicaties in de browser verder te doen vervagen. Ook zullen deze applicaties meer afgestemd worden op de capaciteiten waarover de hardware van het toegepaste apparaat beschikt.

Ten tijde van de overstap van WebKit naar Blink kondigde Google al aan dat er enkele miljoenen regels code zonder schroom zouden worden verwijderd. De verwachting is dat deze gedachtegang ook dit jaar zal worden doorgezet, zonder daarbij functionaliteit te verliezen. Om het ontwikkelen van mobiele applicaties zo eenvoudig mogelijk te maken, zal Google enkele handreikingen bieden.