1 min

Hoewel Google’s CEO het niet eens is met het aftappen van gegevens door de NSA, ziet Larry Page wel mogelijkheden als mensen een deel van hun privacy vaarwel zeggen. Door medische gegevens te delen is het volgens de topman mogelijk om duizenden levens te redden.

Larry Page spreekt in dit geval uit eigen ervaring: Hij heeft zelf een medisch probleem. Page’s stembanden zijn gedeeltelijk verlamd waardor zijn stemgeluid blijvend ingrijpend vervormd is. Tegen die opkomende vervorming heeft hij vijftien jaar lang gevochten, maar vorig jaar werd duidelijk dat de aandoening definitief gewonnen heeft. Page was benauwd om de wereld hiervan op de hoogte te stellen, maar kon uiteindelijk op ontzettend veel steun rekenen. Ook kwam Page op die manier in contact met duizenden mensen met dezelfde aandoening.

"We denken nooit na over de geweldige dingen die kunnen gebeuren door onze medische gegevens op de juiste manier te delen met de juiste mensen. Het zou dit jaar nog 100.000 levens kunnen redden," geeft Page aan tijdens de TED-conferentie. Daarbij geeft Page geen specifieke voorbeelden, maar het anoniem delen van medische data zou onderzoekers al erg veel kunnen helpen.

Natuurlijk staat niet iedereen direct om dit soort uitspraken te springen als je je bedenkt dat ze komen van de CEO van Google. De zoekgigant haalt het grootste deel van de inkomsten binnen via advertenties en zou met medische gegevens heel wat specifieke advertenties op je af kunnen vuren.