1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Mocht de nieuwe CEO van Microsoft besluiten dat het beter is om de Xbox-divisie af te stoten, dan zou oprichter Bill Gates daarmee akkoord gaan. Gates acht het echter niet aannemelijk dat Satya Nadella dit besluit zal nemen.

Gates gaat tijdens een interview in op vragen over zijn huidige rol bij Microsoft. Hij is sinds kort niet langer de grootste aandeelhouder en al jarenlang geen CEO meer, maar heeft nog steeds zijn invloed. Momenteel fungeert Gates wel als adviseur voor Satya Nadella, de nieuwe CEO van de softwaregigant.

Nadella vraagt volgens Gates regelmatig om advies, maar maakt zijn eigen beslissingen. "Hij heeft een geweldige start gemaakt", geeft Gates aan. "Hij heeft al enkele veranderingen doorgevoerd die goed zijn uitgepakt. Het is goed dat er een frisse wind door Microsoft waait."

Aandeelhouders vragen al langere tijd om het afstoten van zowel de Bing- als Xbox-divisie. Deze afdelingen bezorgen Microsoft al jaar op jaar verlies. Er zou volgens een analist zelfs 40 procent meer winst worden gemaakt als Microsoft beide onderdelen vaarwel zegt.

Gates geeft aan dat hij in geen enkel geval de door Nadella genomen besluiten zal terugdraaien. Mocht Nadella er hypothetisch gezien toe beslissen dat de Xbox-divisie op eigen houtje verder moet, dan zou Gates dat "absoluut" accepteren. Gates acht de kans op zo’n besluit echter niet groot. Gates denkt bovendien dat Bing te diep in andere Microsoft-producten is geïntegreerd om zomaar af te stoten.