Vanaf vandaag zijn zoekresultaten te verwijderen uit Google Search

Het is nu mogelijk om zoekresultaten uit Google Search te laten verwijderen door gebruik te maken van een formulier op de website van de zoekgigant. Deze optie is door Google beschikbaar gesteld naar aanleiding van een uitspraak van een rechter.

Het formulier is enkel beschikbaar voor Europese burgers, omdat de uitspraak afkomstig was van het Europese Hof. Gebruikers kunnen Google verzoeken om bepaalde zoekresultaten bij een zoekopdracht te laten verwijderen indien die resultaten volgens hen hun privacy schaadt. De rechter was namelijk van mening dat gebruikers "het recht hebben om vergeten te worden".

Redenen om content ontoegankelijk te laten maken, zijn dat de content waarnaar verwezen wordt ontoereikend, irrelevant, niet langer relevant of overdreven is. Google geeft aan dat elke aanvraag afzonderlijk wordt bekeken en beoordeeld, er wordt aangegeven dat het belang van het individu wordt afgewogen tegen het algemene publiek dat wellicht het recht heeft om van bepaalde zaken zoals oplichting, wangedrag of veroordelingen op de hoogte te zijn.

Bij het invullen van het formulier moeten de link en een reden worden opgegeven. Ook moet de gebruiker een kopie van een identificatiemiddel meesturen. Ondanks dat Google het formulier online heeft geplaatst, kan de zoekgigant zich niet in de uitspraak vinden.

Bron:Google