In België en Nederland, maar ook elders in de wereld, zijn er mensen die alleen op internet kunnen via een trage ADSL-verbinding. Voor deze mensen is er weer hoop: Alcatel-Lucent heeft vandaag bekendgemaakt dat het via een nieuwe techniek 10 Gbit/s heeft behaald over twee koperparen. Hierdoor is een snelheidsverhoging in de toekomst alsnog mogelijk.
Mensen die in een buitengebied of net in de verkeerde wijk van een stad wonen, lopen het risico afhankelijk te zijn van een trage ADSL-verbinding, bijvoorbeeld omdat de verbinding naar de wijkcentrale niet toereikend is of er simpelweg geen alternatieven zijn in de vorm van kabelinternet of glasvezel tot aan de voordeur. Als gebruiker kan je dan geen kant op en blijf je afhankelijk van die vervelende ADSL-verbinding. Met de nieuwe XG-Fast-technologie van Alcatel-Lucent kan er mogelijk toch een hogere snelheid worden behaald.
Het bedrijf heeft het voor elkaar gekregen om twee koperparen aan elkaar te binden en daar in één richting een snelheid van 10 Gbit/s mee te halen. Het aan elkaar binden van koperparen gebeurt nu ook al door providers om de ADSL-snelheid te verhogen. Door middel van vdsl2 zijn de snelheden al wat verhoogd en wordt er al gebruik gemaakt van bonding, maar vdsl2 heeft op dit moment een maximale snelheid van 75 Mbit/s over een afstand van 400 meter in twee richtingen. Alcatel-Lucent denkt dat het sneller kan met de XG-Fast-technologie.
Het record van 10 Gbit/s was weliswaar maar eenrichtingsverkeer en over een afstand van 30 meter, maar de XG-Fast-technologie haalde over een enkel koperpaar in twee richtingen en over een afstand van 70 meter nog steeds 1 Gbit/s. Er is dus nog hoop voor mensen die vast zitten op hun ADSL-verbinding. Alcatel-Lucent geeft wel aan dat het grootste probleem van de koperlijn nog steeds is om grote afstanden te overbruggen. Deze techniek is dan ook vooral geschikt voor bestaande wijken, providers kunnen dan een glasvezelkabel de wijk in leggen en het laatste stuk over het al aanwezige koper afleveren. Dit scheelt enorm in de kosten omdat ze niet alle huizen één voor één op glasvezel hoeven aan te sluiten
Het is overigens niet de eerste keer dat Alcatel-Lucent de snelheid via een koperverbinding weet te verhogen. Eerder ontwikkelde het bedrijf al G.Fast, de voorloper van XG-fast, waarmee een snelheid van 1,2 Gbit/s gehaald kan worden over een afstand van 70 meter in één richting. G.Fast kan maximaal 500 Mbit/s halen over een afstand van 100 meter in twee richtingen (symmetrisch). Deze techniek wordt nu omgezet in een standaard en moet volgend jaar voor providers beschikbaar komen.
Waarschijnlijk zullen de providers wel hun netwerkapparatuur en modems bij de klant moeten vervangen, maar de koperlijnen in de grond zijn gewoon geschikt voor de nieuwe technologieën van Alcatel-Lucent. Wanneer XG-Fast beschikbaar komt is nog onduidelijk.