1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Veel nieuwe projecten gaan met vallen en opstaan, maar niet aan elk project zijn dezelfde risico’s verbonden. Google’s Project Loon is een onderneming die wat meer risico’s met zich meebrengt en dat blijkt: in Zuid-Afrika is een van Google’s ballonnen ter aarde gestort.

Urbanus Botha, een schaapsherder, stuitte in de Zuid-Afrikaanse Karoo-woestijn op een neergestorte Project Loon-luchtballon van Google, zo meldt de Afrikaanse krant Beeld. In eerste instantie dacht Botha dat het om een weerballon ging, van het nabije weerstation De Aar.

Een telefoontje naar het weerstation werd echter niet opgenomen. Daarop besloot Botha om de luchtballon in zijn busje te stoppen: het plastic kon nog van pas komen omdat Botha zijn schuur opnieuw wilde schilderen. Thuis maakten Botha en zijn dochter foto’s van de luchtballon, en verspreidden deze in de familie. De zoons van Botha herkenden de ballon en realiseerden zich dat het Project Loon betrof.

Met Project Loon wil Google wereldwijd internet aanbieden. De bedoeling is om verscheidene ballonnen in een baan om de aarde te brengen en signaal uit te laten zenden. De ballonnen bewegen zich voort met behulp van de wind die op een hoogte van 20 kilometer woedt. Eerder stortte een Project Loon-ballon in Nevada neer, daarbij raakte een elektriciteitspaal beschadigd.