2min

Google heeft twintig ontwikkelaars overgenomen van Homejoy, een website waar je iemand kon inhuren om je huis te laten poetsen. De website koppelde gebruikers aan professionele schoonmakers, maar besloot zelf om aan het einde van de maand zijn deuren te sluiten en nu is bekend dat Google alle ontwikkelaars overneemt.

Homejoy was een zeer succesvolle website die in veel grote Amerikaanse steden maar ook enkele Europese steden zijn diensten aanbood. Gebruikers konden op eenvoudige wijze een professionele schoonmaker inhuren. Het bedrijf kreeg echter ook te maken met conflicten en de grote vraag of deze schoonmakers nu wel of geen werknemers zijn van Homejoy. Dat is zover opgelopen dat het bedrijf heeft besloten de handdoek in de ring te gooien.

Google benut deze kans om alle ontwikkelaars van de dienst over te nemen. Waarschijnlijk wil Google de algoritmes en technieken van Homejoy gaan gebruiken voor eigen diensten. Google zou plannen hebben om de diensten van Homejoy veel breder te trekken en te integreren in de zoekmachine. Waardoor je straks eenvoudig via Google een schoonmaker, schilder, loodgieter of klusjesman kan inhuren om een taak voor je uit te voeren. Het hele proces vind dat plaats op de website van Google zonder tussenkomst van een derde website.

Google heeft dit kunstje al eerder geflikt door bijvoorbeeld bedrijven over te nemen met reisinformatie. Het is nu ook al mogelijk om vliegtickets en hotels te boeken via Google. In de Verenigde Staten kan zelfs in Google Shopping direct een product worden gekocht en afgerekend.

Google en Homejoy willen allebei niet reageren over de overname en de eventuele toekomstplannen van de techgigant.