2min

Minister Kamp van Economische zaken heeft laten weten dat hij gaat onderzoeken of het mogelijk wordt om de roamingkosten wel volledig af te schaffen in de Benelux. Nu Europa er niet in lijkt te slagen om de roamingkosten volledig af te schaffen wil hij kijken of het op kleinere schaal wel mogelijk is, helaas kan dat niet sneller.

De Tweede Kamer vroeg in juli al aan de Minister of hij kon onderzoeken of de roamingkosten snel kunnen worden afgeschaft in de Benelux. Zijn antwoord daarop is nee, het is niet mogelijk om dit op korte termijn te doen omdat de EU op dit moment nieuwe regels aan het maken is en die moet Nederland volgen.

De exacte EU-regels zijn echter nog niet bekendgemaakt, tot op heden is bekend dat roaming per 15 juni 2017 wordt afgeschaft, maar alleen voor normaal gebruik. Voor niet normaal (excessief) gebruik mogen providers straks alsnog roamingkosten in rekening gaan brengen. Wat precies normaal en excessief gebruik is moet de EU nog bepalen en dat gaan ze doen voor 15 december 2016. Tot die tijd kunnen we in de Benelux niks doen aldus Minister Kamp.

Minister Kamp is ook van mening dat het beter is om de lijn van de EU te volgen zodat het voor providers en consumenten ook duidelijk blijft en er niet sprake is van twee internationale regimes. Wel bestaat de kans dat het afschaffen van de roamingkosten nog wordt uitgesteld, voor 15 juni 2016 moet de EU een beslissing nemen over de wholesale-tarieven die providers bij elkaar in rekening brengen, als die nog te hoog zijn kan worden besloten om het afschaffen van roaming uit te stellen.

Minister Kamp heeft aangegeven dat hij wel wil onderzoeken of het mogelijk is om roaming in de Benelux tegelijk met de EU af te schaffen, maar dan wel volledig, dus bij normaal gebruik, maar ook bij excessief gebruik.