Google voert deze week Europees vergeetrecht in op basis van IP-adres

Google gaat deze week een grote aanpassing doorvoeren in zijn zoekmachine. Het recht om vergeten te worden zal deze week op een andere manier worden toegepast dan voorheen het geval was. Dit omdat Europa nog niet tevreden was over de manier waarop dit recht werd toegepast door Google.

Elke Europese Burger heeft het recht om vergeten te worden en kan hiervan gebruik maken bij zoekmachines. De zoekmachines zijn dan in principe verplicht om de zoekresultaten uit de zoekmachine te verwijderen, er zijn slechts een aantal voorwaarden waarbij Google en andere zoekmachines dit mogen negeren.

Voorheen was het zo dat Google de zoekresultaten verwijderde uit alle Europese versies van de zoekmachine, maar dus niet uit de internationale versies van buiten Europa. Deze week past Google dit aan en gaat het de zoekresultaten verwijderen op basis van het ip-adres van de bezoeker. Als je je in Nederland bevindt zullen de zoekresultaten dus gefilterd worden, bevindt je je echter in de Verenigde Staten, dan worden de zoekresultaten niet gefilterd.

Hierdoor past Google de wetgeving beter toe binnen het Europese continent en kan Europa geen bezwaar meer maken. Eigenlijk wilde Europa dat de wet wereldwijd werd toegepast, maar dat is niet haalbaar. Dit is de beste methode om zo goed mogelijk te voldoen aan de Europese wet.