ACM keurt overname Vodafone Thuis door T-Mobile goed

Abonneer je gratis op Techzine!

Begin november kondigde T-Mobile aan dat het de vaste internetdivisie van Vodafone over wilde nemen. Vandaag geeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn fiat aan de overname. Daarmee ligt de weg voor een fusie van Vodafone Nederland en Ziggo ook open, want de Europese Commissie eiste dat Vodafone zijn vaste internetdivisie zou verkopen. 

De ACM heeft met name onderzocht of de overname van Vodafone Thuis door T-Mobile eventueel verstorende effecten kan hebben op de Nederlandse telecommarkt. Dat is volgens de toezichthouder niet het geval en om die reden geeft het – net als de Europese Commissie – zijn goedkeuring.

De verwachting van de ACM is nu dat T-Mobile een grote speler wordt op de telecommarkt in Nederland. Het bedrijf zou beter kunnen concurreren met KPN en Vodafone/Ziggo. Het wordt nu immers ook mogelijk om bundels van vaste én mobiele diensten te verkopen. Henk Don, bestuurslid van de ACM denkt dat “klanten [hiervan kunnen] profiteren dankzij nieuwe diensten en vaste prijzen.” Wel moet daarbij worden aangetekend dat T-Mobile al eerder actief is geweest op de vaste internetmarkt met het merk Online.nl, die activiteiten werden echter in 2013 verkocht.

Dankzij de overname ligt de weg nu ook open voor een fusie tussen Vodafone Nederland en Ziggo. De goedkeuring daarvoor werd in augustus 2016 gegeven, met als voorwaarde dat Vodafone zijn vaste activiteiten in Nederland zou afstoten. Dat is nu geregeld met als resultaat dat de fusie snel van start kan gaan.