3min

Het succes van Netflix zal niemand ontgaan zijn, de dienst heeft de complete filmindustrie veranderd, het aantal abonnees is in vijf jaar tijd verviervoudigt en de waarderingen voor de dienst zijn hoog. Om deze snelle groei te realiseren heeft Netflix ingezet op het produceren van veel eigen unieke content, daar hangt echter een fors prijskaartje aan dat is ook de keerzijde van het succes. Ondanks dat Netflix zo hard groeit heeft het inmiddels ook voor 20 miljard dollar aan schulden en openstaande licentieverplichtingen opgebouwd.  De openstaande licentieverplichtingen zijn lange termijn contracten die Netflix heeft gesloten voor films en series die nog beschikbaar moeten komen en dus ook nog betaald moeten worden. 

Als je een analyse los laat op het succes van Netflix zie je zeer indrukwekkende cijfers. De dienst heeft inmiddels 104 miljoen abonnees wereldwijd. Het aantal abonnees is het afgelopen jaar met maar liefst 25 procent toegenomen en in de afgelopen vijf jaar verviervoudigt. Inmiddels produceert Netflix ergens tussen de 50 en de 100 eigen films en series, waarvan een groot aantal ook erg succesvol zijn. Alleen dit jaar al waren de Netflix-producties goed voor de nominatie van 91 Emmy-awards.

Ook dit jaar produceert Netflix weer een hoop eigen content, de verwachting is dat het bedrijf zo’n 6 miljard dollar gaat uitgeven aan eigen producties. Op dit moment heeft Netflix al voor 15,7 miljard dollar open staan aan contentlicenties, daarboven komt nog een schuld van 4,8 miljard dollar. Dat brengt het totaal op 20,54 miljard dollar. Wel heeft Netflix recent de stekker getrokken uit een aantal dure series, The Get Down en Sense8, die niet het succes hadden waarop werd gehoopt. In totaal werden 93 procent van de eigen producties echter gewoon verlengd. De kosten voor het produceren van films en series is de reden dat Netflix zoveel kosten heeft, een film kost al snel 100 miljoen dollar. Series zijn nog eens stukje duurder. Hoeveel Netflix precies betaald voor alle films en series is niet duidelijk.

Netflix heeft verder weinig keuze, want concurrenten als Amazon Prime, HBO en Hulu investeren ook fors in nieuwe producties en gaan graag de concurrentie aan met Netflix. Dan zijn er ook nog hele grote Amerikaanse kabelebedrijven en televisiestations die te lijden hebben onder de opkomst van deze on-demand diensten en die willen hun businessmodel beschermen, dus zullen ook meer content gaan aankopen.

Veel zogenaamde Netflix Originals waarmee het bedrijf zo succesvol is, worden in werkelijkheid niet door Netflix gemaakt. Veel series worden exclusief ingekocht bij andere productiehuizen en zo als Netflix Original gepresenteerd. Met het succes van deze series zal de prijs ongetwijfeld ook omhoog gaan. Zo komt House of Cards bij Media Rights Capital vandaan, Orange is the New Black bij Lionsgate, The Crown bij Sony Pictures Television Production en Iron Fist is een Marvel-productie. Voor Netflix is het van belang om de kosten van dit soort series in bedwang te houden.

Hoewel de licentieverplichtingen en schulden van Netflix fors zijn, groeit het bedrijf nog steeds enorm hard en daar zijn aandeelhouders en investeerders positief over. Voor aandeelhouders is er geen reden tot paniek, de schuld van 4,8 miljard dollar valt wel mee en de openstaande licentiekosten zijn alleen en probleem als iedereen ineens zijn abonnement zou opzeggen. Die kans lijkt klein, want Netflix beschikt over veel succesvolle series. Het mooiste zou zijn als de schuld een keer kan worden weggewerkt, maar dat is lastig voor een bedrijf dat zo hard groeit. Het Netflix-aandeel is het afgelopen jaar met 50 procent gestegen. Alleen de afgelopen maand ging het aandeel al met 10 procent omhoog toen het aantal nieuwe abonnees hoger bleek dan verwacht.

Artikel is om 16:20 gecorrigeerd, er is een nuance aangebracht, het zijn niet pure schulden maar ook openstaande licentieverplichtingen.