Microsoft staakt rechtszaak om dataverzoeken Amerikaanse overheid

Abonneer je gratis op Techzine!

In april vorig jaar klaagde Microsoft de Amerikaanse overheid aan wegens de geheimhouding rond dataverzoeken. Het bedrijf wilde meer openheid kunnen geven en dacht dat de geheimhouding in strijd met de Amerikaanse grondwet was. Naar aanleiding van een aanpassing van bepaalde richtlijnen binnen de overheid, heeft het bedrijf de zaak geschrapt.

In een blog legt Brad Smith, advocaat van Microsoft, uit dat de Amerikaanse overheid een deel van zijn richtlijnen heeft aangepast. Daardoor zou het aantal dataverzoeken waar ook een geheimhoudingsplicht aan kleeft flink moeten afnemen. Wat het bedrijf betreft is dat een overwinning voor de burger.

The binding policy issued today by the Deputy U.S. Attorney General should diminish the number of orders that have a secrecy order attached, end the practice of indefinite secrecy orders, and make sure that every application for a secrecy order is carefully and specifically tailored to the facts in the case.

De rechtszaak

De zaak van Microsoft werd in april vorig jaar aangespannen. Het bedrijf stelde toen dat de verplichte geheimhouding niet past binnen het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet. Daarin valt te lezen dat de Amerikaanse burger er recht op heeft geïnformeerd te worden als de overheid hun eigendommen doorzoekt.

Het bedrijf ontving in de anderhalf jaar voorafgaand aan de rechtszaak 2572 dataverzoeken waar het niet over mocht communiceren met zijn klanten. 68 procent van die zaken had ook geen einddatum, waardoor Microsoft in principe nooit zou mogen communiceren over de dataverzoeken.

Nieuwe maatregelen

Ondanks dat Microsoft nu een overwinning ziet voor de burgers van de Verenigde Staten, wil het wel dat de wetgeving verandert. Het beleid dat nu doorgevoerd is door het Amerikaanse ministerie is nog niet afdoende. Wat volgens Microsoft nog moet veranderen, is de wetgeving rond dataverzoeken en het bedrijf roept het Amerikaanse Congres dan ook op daar verandering in te brengen.