AMD laat aan Techzine weten over de eerste cloudprovider die de Epyc-processoren in zijn datacenters op zal nemen. Het Epyc-aanbod van Microsoft Azure zal aanvankelijk betrekking hebben op L-Series virtual machines (VM), die bedoeld zijn voor het opslaan van workloads. De lv2 VM-familie moet zijn voordeel halen uit de high-core count en connectiviteitsondersteuning van de processoren.

Met de Epyc 7551-processoren realiseert AMD een basis kloksnelheid van 2,2GHz en een maximum single-core turbofrequentie van 3,0GHz. Door de ondersteuning van 128 lanes PCle-connecties per processor belooft AMD 33 procent meer verbinding dan beschikbare oplossingen met twee sockets. Ook worden Azure premium opslagschijven ondersteund en zullen versnelde netwerkmogelijkheden de snelste doorvoer van iedere cloud moeten halen.

Er zullen vier verschillende soorten VM aangeboden worden. Eentje kent acht virtual-CPU-cores, 64GB werkgeheugen en een 2TB SSD. De tweede optie kent 16 virtual cores, 128GB RAM en twee 2TB SSD’s. Daarna volgt een mogelijkheid met 32 virtual cores, 256GB werkgeheugen en vier 2TB SSD’s. De meeste uitgebreide optie kent 64 virtual cores, 512GB RAM en acht 2TB SSD’s. De beginprijs is 228,39 dollar per maand.

Ambitie

In een reactie geeft Scott Aylor, corporate vice president en general manager Enterprise Solution van AMD, aan dat de ontwikkeling een kans voor klanten is om van de mogelijkheden voor opslag en andere workloads gebruik te maken. Microsoft voegt toe dat de lv2-Series instances voortkomen uit het eigen Project Olympus. Dit is het hyperscale cloudhardwareontwerp van Microsoft dat dient als een model voor open-source hardwareontwikkelingen met de Open Compute Project-community.

Volgens AMD is het aanbod via Microsoft Azure pas het begin. Andere cloudbedrijven zullen Epyc-systemen aankondigen, waarschijnlijk nog voor het einde van het jaar. In ieder geval heeft AMD al een belangrijke partij te pakken, aangezien Azure de tweede grootste cloudprovider is. Het moet alleen Amazon Web Services voor zich laten. Het is goed mogelijk dat bij de komende introducties er andere klasses VM aangekondigd worden, met bijvoorbeeld meer geheugen.