Abonneer je gratis op Techzine!

Een negental Nederlandse artiesten heeft een brief geschreven aan de Tweede Kamer waarin hun bezordheid over het downloaden van muziek wordt geuit. De brief is getekend door onder andere Frans Bauer en Trijntje Oosterhuis. Het doel van de brief is om de politiek aan te sporen tot het maken van een nieuwe Auteursrechten wet. Deze wet werd eerder deze week al besproken in de Kamer.

"Mensen zetten onze songs op de computer en verspreiden ze via uitwisseldiensten naar de hele wereld", zo staat in de brief. Het is de artiesten niet te doen om het in de weg staan van de technische ontwikkelingen, integendeel zelfs: "Digitale technieken geven ons geweldige manieren om muziek sneller en meer op maat bij onze fans te krijgen. Liedjes kunnen worden gedownload, als ringtone verstuurd en beluisterd worden op ieder moment, waar ook ter wereld."

De brief is terloops aan de orde gekomen tijdens het debat, onder andere door CDA-er Jan de Vries: "Er moet voor worden gewaakt dat ‘Heb je even voor mij’ verwordt tot ‘Heb je een cd-tje voor mij’. Als dat gemeengoed wordt in dit land, dan doen wij de rechthebbenden geen recht."