Abonneer je gratis op Techzine!

De straf voor Microsoft van het antikartelonderzoek dat door de Europese Unie is uitgevoerd, ligt vast. Microsoft kan rekenen op een boete van zo’n 200 miljoen Euro, aldus de Amerikaanse Media.

Microsoft zal ook een 2e versie van Windows moeten aanbieden aan computerfabrikanten. De 2e versie mag geen audiovisuele software meer bevatten. Het einde voor Mediaspeler dus.

In de VS is ook al een onderzoek gedaan naar de marktpositie van Microsoft en het eventuele misbruik daarvan. Tijdens het onderzoek werd er gesproken van een opdeling van Microsoft, maar de uiteindelijke conclusie was, dat Microsoft haar klanten meer ‘speelruimte’ moest geven bij het gebruik van producten van de concurrent.

De wens dat Microsoft een deel van de brondcode zou openleggen is al bijna uitgestorven. Frits Bolkestein en Pascal Lamy hadden daar grote bezwaren tegen. Volgens hen kan het openbaar maken van de broncode in strijd zijn met de betrekking tot auteursrechten.

Deze straf zal Microsoft waarschijnlijk niks doen. In het laatste kwartaal van 2003 hadden ze nog een netto winst van 1,6 miljard dollar.