Abonneer je gratis op Techzine!

IBM heeft haar PC divisie verkocht aan het Chinese bedrijf Lenovo.
IBM neemt vervolgens een minderheidsaandeel in Lenovo om zodoende toch betrokken te blijven bij de PC-business.

Door de 1,75 miljard kostende deal wordt Lenovo de op twee na grootste pc leverancier ter wereld achter Dell en Hewlett-Packard. Lenovo betaald 1,25 miljard dollar voor de pc-divisie en neemt daarbij ook de openstaande schulden ter waarde van een half miljard dollar over.
De 1,25 miljard dollar is vervolgens weer opgebouwd uit ongeveer 650 miljoen in contanten en 600 miljoen in aandelen.

De deal houdt ook in dat Lenovo de komende vijf jaar de merknamen van IBM mag gebruiken voor haar pc’s, waaronder de ‘Think’ lijn.

De verkoop van IBM’s pc divisie ligt in de lijn van de huidige strategie van het bedrijf. IBM wil zich meer gaan richten op service, software en high-end-computers.
Daarnaast leed de pc-divisie vaak verlies en maakte de omzet van de divisie maar een heel klein deel uit van de totale omzet.
IBM verwacht met de verkoop ook meer orders voor software en services te krijgen uit China.

Concurrenten zijn in ieder geval nog niet onder de indruk van de miljardendeal: "Wanneer was de laatste keer dat we een succesvolle samenvoeging van twee grote bedrijven zagen? Dat is al een hele lange tijd niet gebeurd", aldus directeur Michael Dell van het gelijknamige computerbedrijf.

Analysten verwachten dat Lenovo niet direct voordelen zal hebben van hun nieuwe aankoop. In tegenstelling tot IBM is Lenovo een (nog) niet internationaal gericht bedrijf en doet het bedrijf ook erg weinig aan onderzoek en innovatie.
Daarnaast zijn klanten van IBM in de meeste gevallen veeleisend als het aankomt op ondersteuning en techniek.
Verwacht wordt dan ook dat IBM komende jaren een flinke vinger in de pap zal willen houden om hun klanten niet te verliezen.