Abonneer je gratis op Techzine!

MegaJobs breidt haar activiteiten uit naar de Belgische markt en lanceert vandaag MegaJobs.be. Nadat MegaJobs in de afgelopen maanden uitgroeide tot grootste vacaturesite van Nederland, slaat zij nu haar vleugels uit bij onze zuiderburen, met name in Vlaanderen. De Vlaamse economie staat er aanmerkelijk beter voor dan de Nederlandse en de werkgelegenheid beweegt zich in een opgaande lijn. MegaJobs verwacht dat haar marktbenadering ook zal aanslaan bij Vlaamse werkgevers en werknemers, en in een later stadium in de rest van de Benelux. Net zoals bij de start in Nederland, is adverteren op MegaJobs.be volledig gratis.

Waar MegaJobs in Nederland qua aantal vacatures reeds marktleider is, en qua bereik stevig genesteld is in de top van de markt, is de stap in België een heel nieuw avontuur. Directeur Eric Bremer meldt: ‘Wij hebben er alle vertrouwen in dat de Belgische vacaturemarkt rijp is voor een nieuwe deelnemer, waar die markt nu al lang een status quo handhaaft; zeker wanneer zo’n nieuwe deelnemer laat zien dat een andere kosten-opbrengstverhouding haalbaar is dan die waaraan de Belgische werkgever gewend is’. Is deze stap voor MegaJobs nu het begin van een grotere internationaliseringsslag? Bremer sluit dit niet uit: ‘Onze lancering in België kan zeker beschouwd worden als een vingeroefening voor verdere internationalisering, al willen wij ervoor waken dit als een blauwdruk voor iedere volgende stap te zien; de Europese arbeidsmarkt en vacaturemarkt is vooralsnog een optelsom van zeer heterogene nationale markten die ieder een eigen benadering vragen.’ MegaJobs zal per land de meest geschikte marktbenadering kiezen, hetgeen betekent dat in het ene geval samenwerking gezocht zal worden met sterke locale partners, terwijl in het andere geval een eigen, meer directe aansturing zal plaatsvinden.

België, en dan zeker Vlaanderen, is bepaald geen onontgonnen terrein waar het internetgebruik en zelfs webwerving betreft. Een groot deel der Vlamingen maakt zowel op het werk als thuis gebruik van internet.
Vlaanderen behoort, waar het de infrastructuur en het gebruik van breedbandverbindingen betreft, tot de absolute top. Ook waar het de e-vacaturemarkt betreft, liet Vlaanderen al eerder van zich horen. De VDAB (Vlaamse Dienst Arbeidsbemiddeling) had al in het begin van de jaren negentig een eigen vacaturesite, die toegankelijk was via een netwerk van eigen terminals, en later via het internet thuis en op terminals op openbare plaatsen.