Abonneer je gratis op Techzine!

3M heeft een aanklacht ingediend tegen een aantal bedrijven, waaronder Sony en Lenovo, vanwege inbreuk op een patent van 3M. Het bedrijf heeft de patenten op speciale materialen die hittevorming in laptopbatterijen tegengaan.

De kathode materialen, waar 3M dus patenten op heeft, zijn volgens het bedrijf verwerkt in diverse laptopbatterijen, waaronder die van Sony en Lenovo. 3M heeft naar eigen zeggen tien jaar ontwikkeling in de materialen gestoken en laat weten dat de markt voor dit soort materialen 700 miljoen dollar waard is. Oververhitting is een belangrijk onderwerp geworden bij fabrikanten van laptopbatterijen, zeker nadat er vorig jaar gigantische terugroepacties werden opgezet, nadat Sony batterijen spontaan in brand vlogen.

Momenteel zou Sony dus gebruikmaken van 3M’s technieken, maar ook CDW and Total Micro Technologies, die batterijen maken voor Lenovo. Daarnaast worden ook Hitachi, Matsushita en Panasonic in de aanklacht genoemd. Deze laatste drie bedrijven zouden de techniek toepassen in batterijen voor andere draadloze apparaten. 3M heeft aan de Amerikaanse International Trade Commission gevraagd om de import van de batterijen en de apparaten waarin ze gebruikt worden te verbieden. Het bedrijf wil verder een schadevergoeding voor de inbreuk die de bedrijven op haar patenten heeft gemaakt.