De Cloud Native Computing Forum (CNCF) heeft aangekondigd een Application Delivery Special Interest Group te lanceren. Daarmee kijkt het voorbij zijn kerndistrict van infrastructuurontwikkelaars.

De nieuwe Application Delivery Special Interest Group komt naast de bestaande security- en storage-SIG’s (Special Interest Groups) in de lineup van CNCF, schrijft Devclass. De voorzitters zijn Alois Reitbauer, Bryan Liles en Lei Zhang. De TOC-contactpersonen zijn Alexis Richardson van Weaveworks en Michelle Noorali van Microsoft.

Het doel van de Application Delivery SIG is om “best practices te ontwikkelen, samenwerkingen tussen projecten te stimuleren, interoperabiliteit van tools te verbeteren en nieuwe initiatieven en projecten voor te stellen”.

De applicaties in kwestie moeten dan wel cloud native zijn. Daarnaast werkt deze SIG voornamelijk met Cloud Native Computing Forum-projecten in de application management space, waaronder Kubernetes, Brigade, Flux, Buildpacks en Helm.

Samenwerkingen

De samenwerkingen van de SIG zijn gerelateerd aan sectoren als ontwikkeling, distributie, uitrol, beheer en het uitvoeren van beveiligde cloud native applicaties. Ook moeten de applicaties op een cloud native manier worden geleverd.

Verder wil de SIG informatie en andere resources ontwikkelen voor de gemeenschap, en geschikte projecten en gaten in het landschap identificeren.

Natuurlijk zijn er ook bepaalde gebieden die de groep niet meeneemt. Denk bijvoorbeeld aan applicaties die niet cloud native zijn. Daarnaast gaat het om testen en tools voor ontwikkelaars die “niet nauw gerelateerd zijn aan het leveren van applicaties naar de cloud” en “specifieke programmamodellen en frameworks voor ontwikkeling”. Ook houdt de groep zich niet bezig met de definitie van standaarden voor componenten als container images.

Eerste werk

De SIG heeft al een eerste taak op zijn lijst staan. De groep gaat een white paper maken waarin Cloud Native Applications uitgelegd worden, en wat de huidige staat ervan is. Daarnaast wordt de fundering gelegd voor het maken van een applications delivery landscape, om gebruikers te onderwijzen en verwarring te verminderen. De groep wil vervolgens algemene uitrolmodellen definiëren en standaardiseren.