Abonneer je gratis op Techzine!

Een Amerikaanse online winkel, genaamd Harry & David, eist zes miljoen dollar van IBM. Dit doet de winkel omdat IBM hen een product verkocht waarvan ze niet alle patenten hadden. Dit resulteerde in meerdere claims tegen de internetwinkel.

Harry & David maakt namelijk voor de online winkel gebruik van IBM’s Websphere Commerce. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt om online transacties uit te voeren. De software schendt echter meerdere patenten waar IBM geen vergoeding voor betaald heeft. Het gaat om de versie 5.6 of ouder.

In maart 2004 kocht Harry & David de software van IBM. Niet veel later kreeg het bedrijf echter een claim in de bus van NCR. Dit bedrijf wist ze te melden dat hun software NEC-patenten over e-catalogussen schendt. In 2007 kwam er nog een claim binnen, deze keer van Charles Hill, deze beweerde dat de software de webcachingpatenten schendt.

Na deze claims heeft Harry & David contact opgenomen met IBM. Deze waren er al sinds 2002 van bewust dat sommige onderdelen van hun software eigenlijk niet gebruikt mochten worden. Toch werd de software verkocht zonder dit van te voren aan te geven.

Allebei de claims hebben ervoor gezorgd dat Harry & David een schikking hebben moeten treffen. Aangezien IBM dit risico niet van te voren heeft aangekondigd, eist het bedrijf nu zes miljoen dollar van IBM. IBM heeft nog niet gereageerd op de eis.