Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft is aangeklaagd voor het vragen van een vergoeding voor het downgraden naar Windows XP. De vrouw, Emma Alvarado, vindt dat Microsoft misbruik maakt van de monopoliepositie.

De vrouw kocht een pc waar al Windows Vista op geïnstalleerd was. Hier was de vrouw het niet mee eens en vroeg in de winkel of het ook mogelijk was om een downgrade naar Windows XP door te voeren. Dit was wel mogelijk, alleen kostte dat wel zestig dollar.

Volgens Alvarado maakt Microsoft misbruik van de monopoliepositie door geld te vragen voor een dergelijke downgrade. Volgens haar zou Microsoft dit niet kunnen doen indien er sprake zou zijn van een concurrerende markt. De vrouw meent dat deze actie in strijd is met de Amerikaanse antitrustwetgeving en probeert nu via de rechtbank haar gelijk te krijgen.

Alvarado eist nu een schadevergoeding van Microsoft, de hoogte hiervan is niet bekend gemaakt. Naast een schadevergoeding heeft de rechter gevraagd of de rechtszaak het label ‘class action suit’ kan krijgen. Dit houdt in dat indien de vrouw gelijk krijgt, ook andere mensen zonder rechtszaak hetzelfde kunnen eisen. Dit kan heel nadelig zijn voor Microsoft aangezien dit veel geld kan gaan kosten.