Agentschap Telecom heeft provider Telfort een boete opgelegd van vijf miljoen euro. Telfort heeft deze boete gekregen omdat het te weinig gebruik maakt van zijn eigen UMTS-frequenties.

Dit is naar voren gekomen omdat Agentschap Telecom hier onderzoek naar heeft gedaan. Mocht Telfort over drie maanden nog steeds onder de maat presteren, dan krijgt het nog een boete van vijf miljoen euro, dit bedrag kan oplopen tot veertig miljoen euro.

"Vorig jaar hebben wij Telfort al gewaarschuwd dat ze in overtreding zijn. Nu blijkt dat ze hun netwerk nog steeds niet voldoende benutten. Het bedrijfsleven en de burger zijn niet gediend als frequenties ongebruikt op de plank blijven liggen. Daarom moet Telfort nu een dwangsom betalen", zegt Marita Schreur, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom.

T-mobile, Vodafone, Orange en KPN kregen naast Telfort in 2000 een UMTS-verbinding. Deze licentie hebben ze gekregen onder voorwaarde dat ze de UMTS-netwerken volledig zouden uitrollen. Dit wil dus zeggen dat ze hun eigen frequenties moeten gebruiken, een minimaal serviceniveau moeten garanderen en ze moeten voldoende dekking bieden. Wanneer de bedrijven de frequenties niet, of onder de maat gebruiken, kunnen ze deze beter terug geven aan de overheid. Er is volgens Agentschap Telecom voldoende animo voor frequentieruimte.