Abonneer je gratis op Techzine!

Intel heeft weer een overname bekend gemaakt, deze keer gaat het om een Duitse chipfabrikant, Intel neemt de mobiele tak van het bedrijf Infineon over. Intel is druk bezig zijn mobiele portfolio uit te breiden.

De mobiele tak van Infineon die actief is onder de naam Wireless Solutions Business is nu dus in handen van Intel. Dit bedrijf maakte onder andere draadloze chips die door Apple worden gebruikt in de iPhone, met de overname is een bedrag van 1,4 miljard dollar gemoeid.

Intel is de laatste tijd druk bezig op de overname markt en heeft aangegeven meer marktaandeel te willen behalen in de mobiele markt. Intel is momenteel al enorm sterk in de computer, laptop, netbook en servermarkt maar op mobiel gebied weten ze maar niet door te breken. Dat moet gaan veranderen door de recente overnames en ontwikkelingen binnen Intel.

Het is geen vreemde stap van Infineon om hun mobiele divisie af te stoten, het is als kleiner speler enorm moeilijk en risicovol om voorop te blijven lopen in de mobiele chip divisie. Veel partijen willen graag marktaandeel vergaren in die opkomende markt en de concurrentie is dan ook moordend. Daar komt bij dat het onderzoek doen en ontwikkelen van de chips geen goedkope bezigheid is. Eerder verkocht het Nederlandse NXP zijn mobiele divisie al, zij deden dat aan ST Microelectronics en Ericsson.

Intel is natuurlijk een prima overname kandidaat, zij weten alles van chips en hebben de mogelijkheden om die dure investeringen te blijven doen en ze op de lange termijn ook terug te verdienen.

Intel rekent erop dat ze op termijn een flink aandeel kunnen gaan pakken op de mobiele markt. Ze hopen straks chips te kunnen leveren voor enorm veel smartphones maar hebben hun pijlen ook gericht om de tablet markt die aan het einde van dit jaar zal gaan ontstaan. Als we alle geruchten en aankondigingen mogen geloven dat springen de tablets straks als paddestoelen uit de grond en Intel hoop natuurlijk dat zij alle chips mogen leveren.

De overname van de Duits chipfabrikant wordt begin 2011 helemaal rond gemaakt, beide partijen zijn het al wel eens over het overnamebedrag. Intel heeft ook aangegeven dat huidige klanten van de Duitse chipfabrikant niet hoeven te vrezen voor hun chips, ook fabrikanten die gekozen hebben voor de concurrerende chips van ARM zullen gewoon klant kunnen blijven bij Intel. Dat is op zich ook wel logisch want een van die partijen is Apple met hun iPhone, dat zijn toch aardige volumes waar Intel direct aan kan verdienen.

Intel heeft aangegeven dat de vraag naar processoren de laatste tijd wat tegenvalt, voornamelijk de netbook markt zou het zwaarder hebben, mede doordat de tablets allemaal zijn aangekondigd en mensen nu gaan twijfelen. Intel wil met de recente overnames zijn productportfolio flink verbreden.