Abonneer je gratis op Techzine!

Elpida Memory, bekend van de geheugenchips op onder andere DRAM-geheugen, zal bijna één miljard dollar willen ophalen met het uitzetten en vrijgeven van nieuwe aandelen en obligaties.

Het bedrijf wil de productie van DRAM-chips langzaam maar zeker afbouwen en overstappen op smartphonechips. In de huidige geheugenmarkt heerst al langere tijd een felle concurrentie waar onder andere de Duitse producent Qimonda aan onder door is gegaan.


Toen bekend werd dat het bedrijf een dergelijke hoeveelheid geld wilde ophalen verloor het maar liefst vijftien procent van de waarde op de beursvloer. In luttele minuten werd het aandeel 360 miljoen dollar minder waard. Dit is de grootste val van een aandeel sinds de Japanse aardbeving op 11 maart dit jaar.

Elpida wil het nieuwe vreemd vermogen gebruiken om de productie en ontwikkeling van chips bedoeld voor smartphones, tablet-PC’s en andere apparaten te verbeteren. Een derde van het totale budget zal daaraan besteed worden.

Het bedrijf leed in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 46 miljoen euro, in tegenstelling tot een winst van 33,4 miljoen euro een jaar geleden.